Το Ιδαίον Άντρον
 

Ιδαίον Άντρον
Είσοδος Ιδαίον Άντρου

Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά λατρευτικά σπήλαια της Κρήτης. Η άλλη του ονομασία είναι Σπηλιάρα της Βοσκοπούλας ή απλώς Σπήλιος. Βρίσκεται στα ανατολικά του Ψηλορείτη, κοντά στα Ανώγεια σε
υψόμετρο 1538 μ. και απέχει από την πόλη του Ρεθύμνου 75 χλμ. Η φήμη του συνδέεται με εκτενέστατες μυθολογικές αναφόρες για τον Θεό Δια.

Σύμφωνα με τον μύθο, το σπήλαιο αυτό ήταν ο τόπος γέννησης του Κρηταγενή Δία. Κατά μια άλλη και μάλλον επικρατέστερη μυθολογική άποψη το Ιδαίον Άντρο ήταν ο τόπος ανατροφής του Δία, από την αίγα Αμάλθεια, ενώ η γέννηση του τοποθετείται στο Δικταίο Αντρο, σε σπήλαιο του όρους Δίκτη. Σύμφωνα μάλιστα με τον Διώδορο, κατα την μεταφορά του νήπιου Δία, από το Δικταίο στο Ιδαίο Άντρο, έπεσε ο ομφαλός του κοντά στον σημερινό ποταμό Κρατερό,ανατολικά του Ηρακλείου.

Σπήλαιο Ιδαίον Άντρον

Το σπήλαιο χωρίζεται εσωτερικά σε τρεις θαλάμους και το άδυτο. Κατά την είσοδο στο Σπήλαιο Ιδαίον Άντρον κρητικό σπήλαιο, υποδέχονται τον επισκέπτη τρεις επιβλητικοί σταλακτίτες, ιδιαίτερου κάλλους. Από το 1884, που o Ιταλός αρχαιολόγος F. Halbherr πραγματοποίησε την πρώτη αρχαιολογική ανασκαφή, σημαντικά και πλούσια ευρήματα έχουν έρθει στο φως όπως:χάλκινες ασπίδες , όπλα, σφραγιδόλιθοι, χάλκινα ειδώλια, τρίποδες, λύχνοι κ.α.

Οι πιο σημαντικές ανασκαφικές έρευνες ήταν αυτές των ετών 1885, 1956, 1983 κ.ε. οι οποίες επιβεβαιώνουν ότι το σπήλαιο αύτο υπήρξε κέντρο λατρείας και φημισμένο ιερό. Υπήρξε επίσης τόπος εποχικής κατοικίας καθώς και καταφύγιο. Κατα την προανακτορική περίοδο, λατρευόταν εκεί ο νεαρός μινωικός θεός που προσωποποιούσε την βλάστηση, ένω προς το τέλος της μινωικής εποχής τον διαδέχτηκε και λατρευόταν ο Κρηταγενής Διάς.

Σε απόσταση 70 μ. από το Ιδαίον Άντρο, διασώζεται βωμός, ο οποίος λαξεύτηκε στο βράχο. Κάτω από το σπήλαιο, εντοπίστηκε αρχαίο κτιριο του οποίου το ένα δωμάτιο ανασκάφηκε και ήρθαν στο φώς τεμάχια κρατήρων των ύστερων Ρωμαικών χρόνων. Σήμερα το Ιδαίον Άντρο δέχεται χιλιάδες τουρίστες από όλη την Κρήτη κάθε χρόνο, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.


Επιθυμητή Λίστα

Η Λίστα σας είναι άδεια

Πληροφορίες Νομού Ρεθύμνης

Εκδρομές-Διαδρομές-Αξιοθέατα
Αξιοθέατα στο νομό Ρεθύμνου. Διαδρομές μέσα από μαγευτικά αξιοθέατα που πρέπει να κάνει κάποιος όταν επισκευθεί την Κρήτη.

Χάρτες

Χάρτης καταλυμάτων
Χάρτης με καταλύματα από όλη την Κρήτη. Ξεχωρίστε το ξενοδοχείο, τη βίλλα ή το δωμάτιο που σας εξυπηρετεί καλύτερα