Το Βόδι

Το βόδι είναι από τα πρώτα ζώα που εξημέρωσε ο άνθρωπος και είναι από τα πιο χρήσιμα. Δεν είναι τυχαίο που στις Ινδίες θεωρείται ιερό και οι Φοίνικες, οι πρώτοι δημιουργοί αλφαβήτου, πρώτο έβαλαν το «άλεφ», που σημαίνει βόδι. Η αγελάδα είναι το όνομα που έχει προσδοθεί στο θηλυκό του μηρυκαστικού ζώου του γένους βους. Ανήκει στην οικογένεια των Βοοειδών και στην τάξη των Αρτιοδάχτυλων. Το αρσενικό λέγεται ταύρος και ο ευνουχισμένος ταύρος που τον προορίζουν για εργασία ή για κρεατοπαραγωγή λέγεται βόδι. Το βόδι αξιοποιήθηκε στην παραγωγή ψωμιού και τύγχανε μεγάλου σεβασμού.

Το ύψος των βοδιών που υπήρχαν στην Κρήτη ήταν γύρω στο 1,30m και το μήκος τους κάτω από 2m. Ήταν συνηθέστερα μαύρα και, ενίοτε, είχαν κιτρινωπή απόχρωση. Αν και σε προηγούμενες δεκαετίες δεν παρήχθη ποτέ γάλα από τα βόδια, σήμερα το γάλα τους έχει ευρεία κατανάλωση. Παρέχει το κρέας του και το δέρμα του. Η αγελάδα γεννά ένα μοσχάρι ύστερα από κύηση εννέα μηνών. Τα βόδια που ζουν τώρα στην Κρήτη είναι ξένες ράτσες και παρέχουν περισσότερο κρέας και γάλα. Το μικρό της αγελάδας λέγεται μοσχάρι. Ο υπολογισμός του πληθυσμού των βοοειδών σήμερα στον κόσμο έχει καταγράψει περίπου 1,3 δισεκατομμύρια βοοειδή. Επικρατεί μια λανθασμένη άποψη ότι οι ταύροι ερεθίζονται και εξοργίζονται από το κόκκινο χρώμα, παρόλα αυτά τα βοοειδή δεν διακρίνουν το κόκκινο από το πράσινο χρώμα.

Η εποχή της εξημέρωσης των βοοειδών δεν είναι γνωστή. Η κοιτίδα του θεωρείται η Ασία. Από εκεί εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο και επέδειξε απαράμιλλη προσαρμοστικότητα ανάλογα με τις συνθήκες του κάθε τόπου. Αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθούν μέσα από μια συνεχή εξελικτική διαδικασία ποικίλες φυλές. Η σημερινή μορφή της « γενετικά βελτιωμένης» αγελάδας διαμορφώθηκε με παρέμβαση του ίδιου του ανθρώπου και συγκεκριμένα με τη χρήση ζωοτεχνικών μεθόδων, όπως επιλογή, αιμομιξία, πλούσια διατροφή και διασταύρωση. Η αγελάδα εξημερώθηκε και εξακολουθεί να αξιοποιείται για το γάλα που παράγει και για αναπαραγωγή. Το βόδι και το μοσχάρι παρέχει κρέας, ενώ οι ταύροι χρησιμοποιούνται αποκλειστικά στον αναπαραγωγικό τομέα.


Επιθυμητή Λίστα

Η Λίστα σας είναι άδεια

Χάρτες

Χάρτης καταλυμάτων
Χάρτης με καταλύματα από όλη την Κρήτη. Ξεχωρίστε το ξενοδοχείο, τη βίλλα ή το δωμάτιο που σας εξυπηρετεί καλύτερα