Ξενοδοχεία,βίλλες και ενοικιαζόμενα δωμάτια στο ιστορικό Ηράκλειο
Ξενοδοχεία,βίλλες και ενοικιαζόμενα δωμάτια στο ιστορικό Ηράκλειο!

Ηράκλειο



ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ:

Λιονταράκια - Κέντρο Ηρακλείου Κρήτης
Λιονταράκια - Κέντρο Ηρακλείου Κρήτης

Η ακριβής χρονολογία ίδρυσης του Ηρακλείου δε μπορεί να προσδιοριστεί. Μαρτυρίες δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία για την ταύτιση του αρχαίου Ηρακλείου με τη σημερινή μεγάλη πόλη της Κρήτης. Από γραμματική άποψη το όνομα συνδέεται ασφαλώς με τη λατρεία του ήρωα Ηρακλή ο οποίος λατρευόταν στην Κρήτη με μεγάλες τιμές. Καμιά όμως πληροφορία δεν έχει διασωθεί την ύπαρξη ιερού του Ηρακλή στην πόλη αυτή. Η ιστορία του Ηρακλείου της Κρήτης κατά τη μακραίωνη περίοδο της ρωμαιοκρατίας στο νησί δε φωτίζεται ,δυστυχώς, από τις πηγές. Σποραδικές μαρτυρίες βεβαιώνουν απλώς ότι η πόλη ήταν ζωντανή και στον 3 ο μ.Χ. αιώνα.



ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ-ΒΕΝΕΤΟΚΡΑΤΙΑ:

Λιμάνι Ηρακλείου
Λιμάνι Ηρακλείου

Μια αρχαιολογική μαρτυρία που επιβεβαιώνει την ύπαρξη οχυρωμένης πόλης στη θέση του σημερινού Ηρακλείου, είναι η επιγραφή που βρέθηκε στο λιμάνι του Ηρακείου και χρονολογείται στο 671μ.Χ..Η επιγραφή πιστεύεται ότι αναφέρεται σε κάποια επιδρομή των Αράβων. Κατά τη Βυζαντινή περίοδο είναι γνωστό ότι οι Άραβες πειρατές ενεργούσαν συνεχείς επιδρομές στα κρητικά παράλια από τα μέσα του 7 ου αιώνα. Η ιστορία της μεσαιωνικής περιόδου του Ηρακλείου είναι γνωστό ότι αρχίζει με την κατάκτηση τη νήσου(πιθανότατα το 824μ.Χ.). Άραβες από την Ισπανία (Μοζάραβες ή Σαρακινοί) εκμεταλλευόμενοι τη βαριά εσωτερική κρίση που επικρατούσε στο Βυζάντιο στις αρχές του 9 ου αιώνα εξαιτίας της αποστασίας του Θωμά κατόρθωσαν να καταλάβουν την Κρήτη και να εδραιωθούν στο νησί. Κέντρο και ορμητήριο των πειρατών της Κρήτης είναι ο Χάνδακας, το αρχαίο Ηράκλειο, που τώρα οι Άραβες το περιχαράκωναν βαθιά τάφρο στην οποία οφείλεται πιθανώς η νέα ονομασία της πόλης ( Rabd el Khandak =φρούριο της πόλης). Για 136 χρόνια ο Χάνδακας ταλαιπωρούνταν από τις πειρατείες. Το Βυζάντιο επιχείρησε πολλές φορές να ελευθερώσει την Κρήτη και να εξαρθρώσει αυτή την τρομερή <<φωκεά των πειρατών>>.Αναφέρονται έξι μεγάλες εκστρατείες, που όλες απέτυχαν, με βαρύτατες απώλειες σε χρήμα και αίμα. Λυτρώθηκε όμως τελικά από τον Νικηφόρο Φωκά το Μάρτιο του 961μ.Χ.Το νέο διοικητικό κέντρο οχυρώθηκε με ισχυρό τείχος που σώζεται ακόμα και σήμερα.



Κνωσσός
Κνωσσός

Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1204 από τους Σταυροφόρους το Ηράκλειο πουλιέται από το Β o νιφάτιο Μομφερρατικό στους Βενετούς οι οποίοι απέβλεπαν σε μόνιμη εκμετάλλευση της Κρήτης. Πρωτεύουσα της νέας αυτής και μεγάλης βενετικής κτήσης είναι ο Χάνδακας. Το 1363-1366 ο Χάνδακας γνώρισε βαθιά εσωτερική κρίση. Τον Αύγουστο του 1363 εκδηλώθηκε μια ατυχής τελικά αποστασία για την κατάλυση της Βενετικής κυριαρχίας, γνωστή ως «Αποστασία του Αγίου Τίτου». Η Βενετία όμως αντέδρασε βίαια και αποτελεσματικά. Το κίνημα κατεστάλη.

Τους τελευταίους χρόνους της βενετοκρατίας αναπτύσσεται πνευματική και καλλιτεχνική πρόοδος της οποίας ο ωραιότερος καρπός είναι η πλούσια κρητική λογοτεχνία. Η ελπιδοφόρα όμως αυτή καλλιτεχνική ανθοφορία διακόπτεται οριστικά με την τουρκική κατάκτηση. Οι Τούρκοι αφού κατέλαβαν τα Χανιά(1645) και το Ρέθυμνο(1646) στράφηκαν κατά του Χάνδακα. Η πολιορκία του φρουρίου από τους Τούρκους είχε διάρκεια 22 χρόνια περίπου(1648-1669) και είναι από τα μεγαλύτερα πολεμικά γεγονότα της μεσαιωνικής ιστορίας. Στις 4 Οκτωβρίου 1669 οι Τούρκοι μπήκαν στην πόλη. Η άλλοτε πλούσια και μεγάλη πρωτεύουσα του Βασιλείου της Κρήτης περνούσε πια στη νέα φρικτότερη περίοδο της, την τουρκοκρατία(1669-1898).



ΝΕΟΤΕΡΟΙ ΧΡΟΝΟΙ:

Φαιστός

Με την έκρηξη της επανάστασης του 1821 ο Χάνδακας γνώρισε τη φοβερότερη σφαγή της ιστορίας του. Η πόλη εξακολουθεί να είναι πρωτεύουσα της Γενικής Διοίκησης της Κρήτης και κατά την περίοδο της Αιγυπτιοκρατίας(1830-1840). Μετά από μια τρομερή σφαγή που έγινε στην πόλη στις 25 Αυγούστου 1898, οι Άγγλοι ανάγκασαν τον Τουρκικό στρατό να εγκαταλείψει το Ηράκλειο (2 Νοεμβρίου 1898).

Αξιόλογη υπήρξε η αντίσταση της πόλης κατά τη γερμανική εισβολή και τη Μάχη της Κρήτης, αφού υπέστη πολύμηνο συνεχή εξοντωτικό βομβαρδισμό και δέχτηκε κύματα αλεξιπτωτιστών. Η πόλη τιμήθηκε για τη γενναιότητά της με τον Πολεμικό Σταυρό Α´ τάξης


Επιθυμητή Λίστα

Η Λίστα σας είναι άδεια

Μαθαίνοντας το Νομό Ηρακλείου

Που θα μείνω στο Ηράκλειο;

Καταλυμάτα Ηρακλείου

Πληροφορίες Νομού Ηρακλείου

Εκδρομές-Διαδρομές-Αξιοθέατα
Αξιοθέατα στο νομό Ρεθύμνου. Διαδρομές μέσα από μαγευτικά αξιοθέατα που πρέπει να κάνει κάποιος όταν επισκευθεί την Κρήτη.

Χάρτες

Χάρτης καταλυμάτων
Χάρτης με καταλύματα από όλη την Κρήτη. Ξεχωρίστε το ξενοδοχείο, τη βίλλα ή το δωμάτιο που σας εξυπηρετεί καλύτερα