Παντελής Πρεβελάκης (1909- 1986)
 

Παντελής Πρεβελάκης
Παντελής Πρεβελάκης
Ένας επίσης σπουδαίος και μεγάλος ,μαζί με τον Καζαντζάκη, πεζογράφος της Κρήτης. Γεννήθηκε το 1909 στο Ρέθυμνο της Κρήτης.
Στο Ρέθυμνο τελείωσε το γυμνάσιο και πήγε στην Αθήνα (το 1926) για να σπουδάσει νομική στο Πανεπιστήμιο των Αθηνών. Έπειτα μεταγράφηκε στη Φιλοσοφική του ίδιου Πανεπιστημίου το 1930. Όταν τελείωσε οριστικά με τις σπουδές του έφυγε για το Παρίσι. Εκεί, σπούδασε στη Σχολή Γραμμάτων και στο Ινστιτούτο Τέχνης και Αρχαιολογίας.

Με την επιστροφή του στην Ελλάδα εκλέγεται το 1937 για την έδρα του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο τμήμα Ιστορία της Τέχνης, αλλά δεν μονιμοποιήθηκε λόγω των πολιτικών του πεποιθήσεων υπέρ της πολιτικής του Ελευθέριου Βενιζέλου.

Πέτυχε και ως καλός ποιητής, ως θεατρικός συγγραφέας και καλός πεζογράφος. Πράγμα που είναι δύσκολο να είναι καλός σε πολλούς τομείς. Από μικρός είχε δείξει όχι μόνο την αγάπη του για τα γράμματα αλλά και το μεγάλο του ταλέντο.
Πρωτοεμφανίστηκε ως ποιητής σε ηλικία 18 ετών με το ποίημα «Στρατιώτες». Αυτό, αναφέρεται στους Κρητικούς στρατιώτες της Μικρασιατικής εκστρατείας. Έπειτα, δημοσίευσε το θεατρικό του έργο «Ο μίμος». Στη συνέχεια, δημοσιεύει το 1938 το «Χρονικό μιας πολιτείας», το οποίο είναι οδοιπορικό στο Ρέθυμνο. Άλλα έργα του είναι ο «Θάνατος του Μεδίκου», (ίσως, είναι το μόνο έργο που δεν διαδραματίζεται στην Κρήτη αλλά στη Φλωρεντία της Αναγέννησης.), την τριλογία «Κρητικός», «Ερημίτες και αποσυνάγωγοι» (μιλάει για το θάνατο ως προσωπική επιλογή).   
Έγραψε συνολικά 11 μυθιστορήματα , τρεις ποιητικές συλλογές και την ποιητική σύνθεση «Νέος Ερωτόκριτος» και 9 θεατρικά έργα. Ενώ, στη διάρκεια των σπουδών του στο Παρίσι δημοσίευσε κριτικές μελέτες και διατριβές, μερικές από τις οποίες είναι: «Δομίνικος Θεοτοκόπουλος», «Δοκίμιο γενικής εισαγωγής στην ιστορία της τέχνης» καθώς και «Ο ποιητής της Οδύσσειας και το ποίημα της Οδύσσειας» αναφερόμενος στον Νίκο Καζαντζάκη.


Επιθυμητή Λίστα

Η Λίστα σας είναι άδεια

Μαθαίνοντας το Νομό Ρεθύμνου

Που θα μείνω στο Ρέθυμνο;

Καταλυμάτα Ρεθύμνου

Πληροφορίες Νομού Ρεθύμνης

Εκδρομές-Διαδρομές-Αξιοθέατα
Αξιοθέατα στο νομό Ρεθύμνου. Διαδρομές μέσα από μαγευτικά αξιοθέατα που πρέπει να κάνει κάποιος όταν επισκευθεί την Κρήτη.

Χάρτες

Χάρτης καταλυμάτων
Χάρτης με καταλύματα από όλη την Κρήτη. Ξεχωρίστε το ξενοδοχείο, τη βίλλα ή το δωμάτιο που σας εξυπηρετεί καλύτερα