Οι παπούλες ανήκουν στην κατηγορία των λαχανικών. Είναι ένα καλλιεργήσιμo φυτό που χρησιμoπoιείται κυρίως σαν σαλατικό και σχεδόν πάντα χρησιμοποιείται ωμό και διαθέτει μια υπόπικρη γεύση. Στην Κρήτης κατά την περίοδο της Μεγάλης Σαρακοστής Οι παπούλες είναι ένα από τα πιο συνήθη και σημαντικά νηστίσιμα φαγητά. Το λαχανικό αυτό τρώγεται με λάδι ή και με ξύδι, ενώ πολλές φορές του προσθέτουμε αλάτι και καθόλου λάδι στις νηστείες. Σε πολλές περιοχές της Κρήτης οι ωμές παπούλες αποτελούν συνοδευτικό της τσικουδιάς, μαζί με την επίσης ωμή αγκινάρα.