Ο Λαγός

Λαγός
Λαγός

 

Ο λαγός, επιστημονικά Λαγωός, ανήκει στην οικογένεια των Λαγιδών και είναι τρωκτικό. Έχει μήκος γύρω στα 50 μέχρι περίπου 75 εκατοστά και είναι τρωκτικό. Ζυγίζει 3-4 κιλά. Τα πίσω πόδια είναι πιο μεγάλα και δυνατά από εμπρός, ακριβώς για να κάνει μεγάλα πηδήματα που φτάνουν τα 6 μέτρα. Μπορεί να τρέξει μέχρι και 70 χιλιόμετρα την ώρα. Έχει μεγάλα αυτιά. Το κεφάλι του είναι στρογγυλό και το τρίχωμά του γκρι με ασπριδερή κοιλιά. Ο λαγός γεννά 3-4 φορές τον χρόνο, την πρώτη τον Μάρτιο και την τελευταία τον Αύγουστο, ( στα νησιά έχει θηρευθεί πολλές φορές, έγκυος θηλυκό, τον Σεπτέμβριο!) και γεννά 2-4 μικρά μετά από κύηση 30 ημερών αναλόγως των συνθηκών. Ο θηλασμός διαρκεί 25 μέρες. Δραστηριοποιείται τη νύχτα, ενώ τη μέρα κρύβεται σε λαγούμια που ο ίδιος σκάβει. Ζει στην Ευρασία εκτός από τα πολύ βόρεια μέρη.

Το χρώμα του είναι ανάλογο της ηλικίας του, γενικώς έχει χρώμα καστανοκίτρινο στο πάνω μέρος , προς τα πίσω λευκό , παρουσιάζει διάφορες παραλλαγές , όπως πιο σκούρους ,λευκούς, ανοιχτόχρωμους κ.λ.π. ανάλογα με το φυσικό περιβάλλον που ζει.

Για να ζευγαρώσει το αρσενικό καλύπτει μεγάλες αποστάσεις , ενώ αντίθετα το θηλυκό παραμένει στον τόπο που γεννήθηκε, ο οποίος του είναι οικείος . Θεωρείται ζώο δειλό από την φύση του, είναι υποχρεωμένο να κρύβεται όλη την ημέρα , να βόσκει και να χαριεντίζεται την νύχτα. Δε διαθέτει καλή όραση , αλλά έχει τρομερά αναπτυγμένη ακοή.

Θεωρείται ότι η ζωή του λαγού είναι μία διαρκής σειρά ταλαιπωριών, κακουχιών, αγρυπνιών και φόβου, διότι διαρκώς καταδιώκεται από διάφορα αρπακτικά όπως η αλεπού , ο λύκος, το κουνάβι, τα φίδια , οι αετοί, τα γεράκια κ.λ.π. Το μεγαλύτερο όριο ηλικίας του είναι περίπου 7-8 χρόνια. Ζει σχεδόν σε όλο τον κόσμο, είναι διαφορετικός σε χρώμα και σε μέγεθος.

Το χειμώνα τον συναντάμε συνήθως στα προσήλια ενώ το καλοκαίρι μέσα στις πυκνές και δροσερές ρεματιές, σε μεγάλο υψόμετρο. Διαλέγει απόμερα και ήσυχα μέρη , πάντα μακριά από μονοπάτια πολυσύχναστα, μέσα σε φουντωτούς θάμνους, φροντίζοντας πάντα η κρυψώνα του να έχει 2-3 εξόδους κινδύνου. Συνήθως δεν διαλέγει μια φωλιά ως μόνιμη κατοικία του. Αν η καταδίωξη είναι μικρή σε διάρκεια , θα ξαναγυρίσει στην ίδια φωλιά. Η τροφή του είναι ιδιαίτερα καθαρή και τίποτε περισσότερο από φρέσκο χορταράκι, ρίζες φλούδες δένδρων και τρυφερούς βλαστούς. Στην Κρήτη τον συναντάμε συχνά στο νομό Λασιθίου και συγκεκριμένα στο φαράγγι του Χά. Τελευταία έχει αυξηθεί ο πληθυσμός του σε όλη την Ελλάδα και, φυσικά, και στην Κρήτη.


Επιθυμητή Λίστα

Η Λίστα σας είναι άδεια

Χάρτες

Χάρτης καταλυμάτων
Χάρτης με καταλύματα από όλη την Κρήτη. Ξεχωρίστε το ξενοδοχείο, τη βίλλα ή το δωμάτιο που σας εξυπηρετεί καλύτερα