Νίκος Ξυλούρης (1936- 1980)

Νίκος Ξυλούρης
Νίκος Ξυλούρης
Δεν υπάρχει σήμερα Κρητικός τραγουδιστής που να μην έχει «πατήσει» στις νότες των τραγουδιών του Ξυλούρη, που να μην έχει εμπνευστεί από τους στίχους του και να μην έχει συγκινηθεί από το νόημα αυτών. Ο Νίκος Ξυλούρης είναι μία μεγάλη καλλιτεχνική μορφή της Κρήτης όπου οι συντοπίτες του τον τιμούν και τον αγαπούν ακόμη σαν να μην έχει περάσει ούτε μία μέρα από το θάνατο του.

Γεννήθηκε στα Ανώγεια της Κρήτης του νομού Ρεθύμνου στις 7 Ιουλίου του 1936. Όταν ο Ξυλούρης ήταν σε πέντε χρόνων οι Γερμανοί καίνε το χωριό του και η οικογένεια του αναγκάζεται να μετακομίσει στο διπλανό χωριό, τον Μυλοπόταμο.
Όταν επιστρέφουν στα Ανώγεια, ο ίδιος από μικρός αντιλαμβάνεται ότι είχε έφεση στη μουσική με αποτέλεσμα να ζητήσει από τον πατέρα του να του αγοράσει μία λύρα. Εκείνος στην αρχή ήταν ανένδοτος αφού ήθελε ο γιος του να μάθει γράμματα. Τελικά τον πείθει και σε πολύ μικρή ηλικία παίζει σε γάμους και πανηγύρια.

Οι «φτασμένοι» μουσικοί της εποχής αντιλαμβάνονται κατευθείαν ότι ο μικρός Νίκος έχει ένα τεράστιο ταλέντο και δεν τον καλοβλέπουν. Με τη βοήθεια όμως των φίλων και συγγενών του καταφέρνει να γίνει γνωστός στην περιοχή του.
Τα πράγματα δεν ήταν όμως ρόδινα πλασμένα για τον Ξυλούρη, αφού έχει να αντιμετωπίσει και τη σύγχρονη μουσική, τη μόδα της εποχής του όπως το ταγκό και το βαλς.

Παρόλα αυτά στα 17 του αποφασίζει να πάει στο Ηράκλειο, για μία καλύτερη τύχη. Κλείνει συμφωνία με το νυχτερινό κέντρο «Κάστρο». Τα οικονομικά του ίσα- ίσα έρχονται ώστε να καλύπτουν τα έξοδα για το νοίκι του.

Στις 21 Μαΐου του 1958 παντρεύεται την Ουρανία Μελαμπιανάκη. Ο πατέρας της αρχικά διαφωνούσε με αυτόν το γάμο αλλά τελικά αρκέστηκε στο να συμβιβαστεί. Μάλιστα, ο ίδιος ο Ξ. δεν την ήξερε αλλά τις έκανε καντάδες σχεδόν κάθε βράδυ.
Το 1958 ηχογραφεί τον πρώτο του δίσκο «Μια μαυροφόρα που περνά», ένας δίσκος που αγαπήθηκε ιδιαίτερα από το κοινό. Με την «άφιξη» του δεύτερου παιδιού του ο Ξυλούρης «παίρνει» και μία τιμητική διάκριση στο φεστιβάλ μουσικής του Σαν- Ρέμο παίζοντας με τη λύρα του συρτάκι. Το 1969 ηχογραφεί το δίσκο «Ανυφαντού» και παράλληλα «κλείνει» συνεργασία με αθηναϊκό κέντρο.

Η φωνή του στα χρόνια της δικτατορίας γίνεται σύμβολο επανάστασης και αντίστασης.  Και το καλοκαίρι του 1973 συμμετέχει ως τραγουδιστής στο θεατρικό έργο « Το μεγάλο μας τσίρκο» με πρωταγωνιστές τον Κώστα Καζάκο και την Τζένη Καρέζη.

Πάνω ακριβώς στην ακμή της καριέρας του μαθαίνει ότι πάσχει από καρκίνο. Ίσως για πρώτη φορά η παλικαριά, η λεβεντιά, η αυθεντικότητα και η καλοκάγαθη ψυχή του δεν φάνηκαν ικανά ώστε να βγει νικητής από αυτήν τη μάχη. Πεθαίνει στις 8 Φεβρουαρίου του 1980.


Επιθυμητή Λίστα

Η Λίστα σας είναι άδεια

Μαθαίνοντας το Νομό Ρεθύμνου

Που θα μείνω στο Ρέθυμνο;

Καταλυμάτα Ρεθύμνου

Πληροφορίες Νομού Ρεθύμνης

Εκδρομές-Διαδρομές-Αξιοθέατα
Αξιοθέατα στο νομό Ρεθύμνου. Διαδρομές μέσα από μαγευτικά αξιοθέατα που πρέπει να κάνει κάποιος όταν επισκευθεί την Κρήτη.

Χάρτες

Χάρτης καταλυμάτων
Χάρτης με καταλύματα από όλη την Κρήτη. Ξεχωρίστε το ξενοδοχείο, τη βίλλα ή το δωμάτιο που σας εξυπηρετεί καλύτερα