Η Βδέλλα

Βδέλλα
Βδέλλα

Είναι δακτυλιοσκώληκας της τάξης των Γναθοβδελλομόρφων η Γναθοβδελλιδών. Ζει στα λιμνάζοντα γλυκά νερά της Κρήτης. Το σώμα της είναι πρασινωπό, στρογγυλό, μαλακό και αποτελείται από 26 δακτυλιωτές ζώνες. Στις άκρες έχει από ένα μυζητήρα. Στον ένα σταθεροποιείται στον ξενιστή ζώο και με τον άλλο, που είναι το στόμα της απομυζά το αίμα. Έχει τρία πριονωτά δόντια και τρυπά το δέρμα για να τραβά το αίμα. Είναι ερμαφρόδιτο ζώο. Γεννά 9-11 αυγά. Όπως πίνει νερό το ζώο προσκολλάται στο στόμα του ή στο φάρυγγα και απομυζά το αίμα.

Σε προηγούμενες δεκαετίες οι γιατροί χρησιμοποιούσαν τη βδέλλα για αφαίμαξη στους ασθενείς. Τα κύρια είδη της είναι: η ιατρική και η "τρωκτική".

Μπορεί να ρουφήξει και πενταπλάσια σε όγκο από το σώμα της ποσότητα αίματος. Μόνο αν απομυζήσει την ποσότητα αίματος που θέλει για να χορτάσει αποκολλάται από το σώμα και, για το λόγο αυτό, αν θέλουμε να απαλλαγούμε από μια βδέλλα ρίχνουμε αλμυρό νερό.

Αν τύχει κανένα ζώο να καταπιεί μαζί με το νερό και βδέλλα, αδυνατίζει πολύ και μπορεί να ψοφήσει, γιατί η βδέλλα επικάθεται στον εντερικό σωλήνα και του ρουφά το αίμα.


Επιθυμητή Λίστα

Η Λίστα σας είναι άδεια

Χάρτες

Χάρτης καταλυμάτων
Χάρτης με καταλύματα από όλη την Κρήτη. Ξεχωρίστε το ξενοδοχείο, τη βίλλα ή το δωμάτιο που σας εξυπηρετεί καλύτερα