Βασιλική του Αγίου ΜάρκουΆγιος Μάρκος
Άγιος Μάρκος

Ο Άγιος Μάρκος ήταν ο προστάτης των Βενετών και επομένως άρχισε να χτίζεται από τα πρώτα χρόνια της Βενετοκρατίας (συγκεκριμένα το 1239), εφόσον σταθερή πρόθεση των Βενετών ήταν να διαμορφώσουν τη νέα τους αποικία σύμφωνα με το πρότυπο της μητρόπολης Βενετίας. Ήταν τρίκλιτη βασιλική και το μεσαίο της κλίτος στεγαζόταν ψηλότερα.

Στον Άγιο Μάρκο λάμβαναν χώρα επίσημες τελετές κατά τις οποίες οι άρχοντες διορίζονταν στα αξιώματά τους, αλλά χρησίμευε και ως τόπος ταφής Βενετών αρχόντων, των οποίων οι επιτύμβιες πλάκες εκτίθενται στο Ιστορικό Μουσείο Ηρακλείου. Την περίοδο της τουρκοκρατίας έγινε τζαμί και το περιβόητο κωδωνοστάσιο, το οποίο είχαν χτίσει οι Βενετοί μιμούμενοι αυτό του Αγίου Μάρκου της Βενετίας, κατεδαφίστηκε από τους Τούρκους. Στη θέση του τελευταίου χτίστηκε μιναρές, που και αυτός γκρεμίστηκε μετά την απελευθέρωση, και σήμερα σώζεται μόνο η βάση του.

Το 1923 περιήλθε στην περιουσία του Δημοσίου και στη συνέχεια του Δήμου, με σκοπό να χτιστεί στη θέση του δημοτικό θέατρο. Ευτυχώς αυτό δεν πραγματοποιήθηκε, αλλά χρησιμοποιήθηκε ως κινηματογράφος με το όνομα «Μινώα». Την περίοδο της γερμανικής κατοχής έγινε αποθήκη τροφίμων. Το 1956 άρχισε η αναστήλωση από την εταιρεία Κρητικών Ιστορικών Μελετών και το 1961 η Βασιλική του Αγίου Μάρκου εγκαινιάστηκε από το Α΄ Κρητολογικό Συνέδριο. Σήμερα το μνημείο χρησιμοποιείται ως Δημοτική Πινακοθήκη.


Επιθυμητή Λίστα

Η Λίστα σας είναι άδεια

Χάρτες

Χάρτης καταλυμάτων
Χάρτης με καταλύματα από όλη την Κρήτη. Ξεχωρίστε το ξενοδοχείο, τη βίλλα ή το δωμάτιο που σας εξυπηρετεί καλύτερα