Το Tσιμπούρι, «Μάντακας»

Tσιμπούρι
Tσιμπούρι

Το τσιμπούρι είναι κοινή ονομασία του παρασιτικού Αρθρόποδου, που στην Κρήτη ονομάζεται μάντακας. Ανήκει στην τάξη Ακάρεα. Τρέφεται με αίμα που απορροφά από το δέρμα των θηλαστικών, στα οποία παρασιτεί. Η απαλλαγή του δέρματος από το τσιμπούρι είναι δύσκολη. Λόγω της συμβολής του στη μετάδοση ασθενειών έχει κριθεί επιβλαβές για τον άνθρωπο και τα ζώα. Τα αρχαιότερα απολιθώματα από τσιμπούρια ανάγονται στην Κρητιδική Εποχή.

Το συναντάμε περισσότερο στα ζώα παρά στους ανθρώπους, καθώς δεν επιβιώνει στον άνθρωπο διότι είναι αισθητή η παρουσία του και εύκολη η σύλληψή του. Ο κεφαλοθώρακάς του είναι δύο χιλιοστά, η κοιλιά του όμως μπορεί να γεμίσει στο μέγεθος φασολιού αν απορροφήσει πολύ αίμα. Έχει 4 ζεύγη πόδια και ανήκει στην οικογένεια των Ιξωδιδών. Μπροστά έχουν το ρύγχος τους, τις κεραίες και τα απομυζητικά όργανα. Προκαλεί μεγάλη εξασθένηση στα θηλαστικά και μπορεί ακόμη να επιφέρει και το θάνατο. Αποτελούν σοβαρό εχθρό για τα αγρίμια και τους λαγούς.

Οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης έχουν παρατηρήσει ότι είναι τριετής ο κύκλος του τσιμπουριού. Τον πρώτο χρόνο είναι η «πρωτομαντακιά» και έχει πολλά τσιμπούρια. Τον δεύτερο χρόνο είναι η «δευτερομαντακιά» και έχει λιγότερα. Τον τρίτο είναι ακόμη πιο λίγα και είναι του «καθαρού». Μπορεί να ζήσει πολύ καιρό χωρίς να τραφεί περιμένοντας ξενιστή.


Επιθυμητή Λίστα

Η Λίστα σας είναι άδεια

Χάρτες

Χάρτης καταλυμάτων
Χάρτης με καταλύματα από όλη την Κρήτη. Ξεχωρίστε το ξενοδοχείο, τη βίλλα ή το δωμάτιο που σας εξυπηρετεί καλύτερα