Ο Ποντικός, «Μποντικός»

Ποντικός
Ποντικός

Είναι παμφάγο τρωκτικό της οικογένειας των Μυϊδών. Είναι το μικρότερο θηλαστικό και το πολυπληθέστερο στον πλανήτη. Ο ποντικός που απαντάται συχνά στα σπίτια έχει μήκος 16 εκατοστά και το μισό του μήκος το οφείλει στην ουρά του. Το χρώμα του είναι γκρι και πιο ανοιχτό στην κοιλιά. Το θηλυκό, ύστερα από κύηση 18-20 ημερών γεννά 4-10 μικρά και κάνει 3-4 γέννες το χρόνο. Σε 75 μέρες τα μικρά έχουν ωριμάσει και είναι έτοιμα για αναπαραγωγή. Αποτέλεσε πάντα ένα πρόβλημα στην ζωή των κατοίκων της Κρήτης, διότι κατατρώει τους καρπούς και μεταδίδει ασθένειες. Τα κατοικίδια ποντίκια αποτελούν βασικές πηγές μόλυνσης και μεταφέρουν μια σειρά απ' τις πιο επικίνδυνες αρρώστιες για τον άνθρωπο, όπως π.χ. την πανώλη, διάφορες δερματομυκώσεις βαριάς μορφής κ.ά. Καταστρέφουν ακόμη τεράστιες ποσότητες κάθε είδους τροφίμων. Γενικά ανήκουν στην κατηγορία των πολύ επιζήμιων ζώων.

Υπολογίζεται από μελετητές ότι κάθε χρόνο επιφέρουν φθορά σε ποσοστό πάνω από τα 30% της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων, ενώ στις υπανάπτυκτες χώρες το ποσοστό είναι μεγαλύτερο.

Ζει σε όλα τα μέρη της Κρήτης και διαθέτει μεγάλη προσαρμοστικότητα στις αντίξοες συνθήκες.

Τα ποντίκια διαμορφώνουν κοινωνίες μέσα στις οποίες ζουν. Η κάθε κοινωνία έχει τη δική της περιοχή, που σημαδεύει και δεν επιτρέπει σ' αυτήν την εμφάνιση άλλων ποντικών. Έχουν με τα χρόνια αποκτήσει μεγάλη αναπαραγωγική ικανότητα και ο πολλαπλασιασμός τους άπτεται του περιβάλλοντος στο οποίο ζουν.

Πρέπει όμως να αναφερθεί ότι τα ποντίκια και ειδικά τα άσπρα είναι απ' τα σημαντικότερα πειραματόζωα που βοήθησαν την ιατρική και τις άλλες βιολογικές επιστήμες να πάρουν τη σημερινή πρόοδο.


Επιθυμητή Λίστα

Η Λίστα σας είναι άδεια

Χάρτες

Χάρτης καταλυμάτων
Χάρτης με καταλύματα από όλη την Κρήτη. Ξεχωρίστε το ξενοδοχείο, τη βίλλα ή το δωμάτιο που σας εξυπηρετεί καλύτερα