Η Πεταλούδα, «Μπαρμπαρόλα»

Πεταλούδα
Πεταλούδα

Οι πεταλούδες, οι οποίες στην Κρήτη ονομάζονται μπαμπαρόλες, όπως και κάθε έντομο, είναι ποικίλες. Ανήκουν στην τάξη των λεπιδόπτερων. Έχουν μικρό κεφάλι και μακρουλή κοιλιά. Έχουν σύνθετα μάτια και μπορεί να φτάσουν και κάποιες χιλιάδες. Διατρέφεται από το νέκταρ των λουλουδιών, το οποίο απορροφά με προβοσκίδα. Έχουν σκουληκόμορφο σώμα και μασητικό στοματικό τύπο. Το σώμα τους χωρίζεται σε κεφάλι, θώρακα και κοιλιά. Διαθέτουν τέσσερα μεγάλα φτερά, στα οποία βλέπει κανείς ποικίλα χρώματα. Πολλαπλασιάζεται με αυγά, τα οποία τοποθετεί σε ένα κουκούλι από λεπτά στρώματα μεταξιού που παράγει, από όπου βγαίνουν κάμπιες για να γίνουν χρυσαλίδες και να διαμορφωθούν στο τέλος σε τέλειες πεταλούδες. Η μεταμόρφωσή τους από κάμπια σε τέλεια πεταλούδα είναι τεράστια και έχει κινηματογραφηθεί από πολλούς επιστήμονες εντομολόγους.

Οι πεταλούδες χωρίζονται σε πέντε οικογένειες, τις Παπιγιονίδες, τις Πιερίδες, τις Λυκαινίδες, τις Ριοδινίδες και τις Νυμφαλίδες. Αξιοσημείωτη είναι η θέση, από πλευράς συμβολισμού, που έλαβε η πεταλούδα στις μυθολογίες των λαών και ιδιαίτερα στην αρχαία ελληνική μυθολογία, όπου ταυτίστηκε με την ανθρώπινη ψυχή. Οι Αρχαίοι Έλληνες ονόμαζαν τη χρυσαλίδα «νεκύδαλο», που σημαίνει περίβλημα νεκρού, καθώς περιβάλλεται από κουκούλι, το οποίο ταυτίστηκε με το νεκρικό σάβανο.

Από τη Μινωική Κρήτη βλέπουμε σε σφραγιδόλιθο μια πεταλούδα με απλωμένα φτερά, ο χρωματισμός των οποίων έχει σχήμα ματιού. Και στο μινωικό πολιτισμό η πεταλούδα ταυτίστηκε με την ανθρώπινη ψυχή και πιστευόταν ότι οι σφραγίδες με σχήμα πεταλούδας ήταν και φυλακτά. Τη συναντάμε σε δασώδεις περιοχές της Κρήτης και, επίσης, σε όλες τις πεδινές περιοχές.


Επιθυμητή Λίστα

Η Λίστα σας είναι άδεια

Χάρτες

Χάρτης καταλυμάτων
Χάρτης με καταλύματα από όλη την Κρήτη. Ξεχωρίστε το ξενοδοχείο, τη βίλλα ή το δωμάτιο που σας εξυπηρετεί καλύτερα