Η Νυχτερίδα

Νυχτερίδα
Νυχτερίδα

Είναι το μοναδικό ιπτάμενο θηλαστικό στον κόσμο. Δεν είναι πουλί και ανήκει στην οικογένεια των χειροπτέρων. Το κεφάλι της μοιάζει με ποντικού. Ζει, κυρίως, από τα έντομα, προτιμά όμως και φρούτα. Η νυχτερίδα που ζει στην Κρήτη έχει μήκος 10-13 εκατοστά και έχει πυκνό τρίχωμα και αδύνατη όραση. Αντιλαμβάνεται σε μεγαλύτερο βαθμό τα αντικείμενα με ένα είδος ραντάρ. Γεννούν 1-2 μικρά και γονιμοποιούνται το φθινόπωρο. Στο εικοσιτετράωρο μια νυχτερίδα μπορεί να φάει μέχρι και 1000 έντομα. Είναι νυχτόβιο και σπηλαιόβιο ζώο. Η κρητική λαϊκή παράδοση δίνει μια εξήγηση για την ομοιότητα της νυχτερίδας με ποντίκι. Την αποδίδει σε μια δοξασία ότι κάποτε ένα ποντίκι, το οποίο μπήκε σε εκκλησία είδε κάτω πεσμένο ένα αντίδωρο και το σήκωσε. Από τότε ο Θεός του έδωσε φτερά να πετά.

Έχουν καταγραφεί τρεις αξιοσημείωτες ιδιότητες για τις οποίες η νυχτερίδα της Κρήτης είναι γνωστή.
  1. Η οξύτατη και ευαίσθητη ακοή της ( είναι σε θέση να ακούσει και τον παραμικρό θόρυβο, ακόμα και το πέταγμα της μύγας σε απόσταση 10μ. μέση στην νύχτα)
  2. Το υπερηχητικό «ραντάρ» που διαθέτει (εκπέμπει 30.000-70.000 παλμούς το δευτερόλεπτο) που της παρέχει σημαντική βοήθεια στο να προσανατολίζεται μέσα στο σκοτάδι και να αποφεύγει όλων των ειδών τα εμπόδια, τα οποία δεν θα μπορούσε λόγω του σκότους να δει.
  3. Την αναπαραγωγή της που γίνεται μόνο κατά το Φθινόπωρο πριν την έλευση της περιόδου της χειμερίας νάρκης. Είναι αξιοπερίεργο ότι αν δεν προλάβει να γεννήσει σε δύο μήνες που διαρκεί η κύηση, τότε πραγματοποιείται κατά τις στιγμές της αφύπνισης. Η νυχτερίδα έχει την ικανότητα να αναβάλει την τεκνοποιία ανάλογα με την εποχή.

Έρευνα επιστημόνων αποδίδει το θεωρούμενο γουρλίδικο χαρακτήρα του οστού της νυχτερίδας στο γεγονός ότι τα οστά της νυχτερίδας δεν είναι κούφια, αλλά λεπτά και ευλύγιστα. Είναι γεγονός ότι το ζώο αυτό έχει συνυφανθεί με μεταφυσικές χθόνιες δυνάμεις, δεν μπορεί, όμως, να παραβλεφθεί ο ωφέλιμος ρόλος του. Εξολοθρεύει τεράστιες ποσότητες εντόμων βλαβερών για τον άνθρωπο και η κοπριά της είναι άριστο λίπασμα. Η γάτα, το κουνάβι, η νυφίτσα και η κουκουβάγια είναι οι φυσικοί εχθροί της νυχτερίδας. Εχθρός είναι, όμως, και ο άνθρωπος. Οι ψεκασμοί για την καταπολέμηση εντόμων βλαβερών για τις καλλιέργειες, καθώς και η τουριστική αξιοποίηση σπηλαίων απειλούν τη βιωσιμότητα του είδους αυτού.


Επιθυμητή Λίστα

Η Λίστα σας είναι άδεια

Χάρτες

Χάρτης καταλυμάτων
Χάρτης με καταλύματα από όλη την Κρήτη. Ξεχωρίστε το ξενοδοχείο, τη βίλλα ή το δωμάτιο που σας εξυπηρετεί καλύτερα