Νίκος Καζαντζάκης (1883- 1957)

Νίκος Καζαντζάκης
Νίκος Καζαντζάκης

Ο Νίκος Καζαντζάκης ήταν μία ξεχωριστή και μία ιδιαίτερη προσωπικότητα μαζί. Ήταν ένας άνθρωπος ο οποίος σχεδόν είχε κάνει τα πάντα στη ζωή του. Σπούδασε, ταξίδεψε, ερωτεύτηκε, αυτοεξορίστηκε για να ανακαλύψει τον Θεό, ονειροπολούσε, σκεφτόταν έντονα και δημιουργούσε. Δημιούργησε ίσως μερικά από τα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, τα οποία τον κατατάσσουν στο πάνθεο των μεγαλύτερων λογοτεχνών και φιλοσόφων των ημερών μας.

Γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης, το οποίο εκείνη την εποχή βρισκόταν υπό τουρκική κατοχή. Είχε δύο αδέλφια και ο πατέρας του Μιχάλης Καζαντζάκης ήταν εμποροκτηματίας. Αποφασίζουν να φύγουν από την Κρήτη και εκείνος το 1906 γράφεται στη νομική σχολή των Αθηνών, όπου και τελειώνει με άριστα. Τον επόμενο χρόνο πηγαίνει στο Παρίσι για μεταπτυχιακές σπουδές στη νομική. Παράλληλα παρακολουθεί μαθήματα φιλοσοφίας με το μεγάλο δάσκαλο Ανρί Μπεργκσόν. Επιστρέφει στην Ελλάδα. Το 1909 δημοσιεύει τη διατριβή του με θέμα "Ο Φρειδερίκος Νίτσε εν τη Φιλοσοφία του Δικαίου και της Πολιτείας".

Μετά την υπηρεσία του στους Βαλκανικούς πολέμου στους οποίους υπηρέτησε εθελοντικά και όταν επέστρεψε στην Ελλάδα και συμμετείχε στην κίνηση του εκπαιδευτικού ομίλου γνώρισε τον Άγγελο Σικελιανό. Μαζί επισκέφθηκαν το Άγιο Όρος και έμειναν εκεί για έναν μήνα περίπου. Ο Καζαντζάκης διετέλεσε και γενικός διευθυντής στο Υπουργείο Περιθάλψεως με την κυβέρνηση Βενιζέλου. Σκοπός τους ήταν ο επαναπατρισμός των Ελλήνων του Καυκάσου.

Όταν τον Ιανουάριο του 1928 πραγματοποίησε ομιλία στην Αθήνα μαζί με το Δημήτριο Γλυνό με θέμα τη Σοβιετική Ένωση και οι δύο μαζί διώχθηκαν δικαστικά. Τελικά, το δικαστήριο δεν πραγματοποιήθηκε. Οι σχέσεις του με την Ορθόδοξη εκκλησία δεν ήταν πάντα ειρηνικές. Για τον "Τελευταίο Πειρασμό" ο Κ. αφορίστηκε όχι μόνο από την ορθόδοξη Εκκλησία αλλά και από το Βατικανό. Ο ίδιος τότε απαντάει " Μου δώσατε μια κατάρα, Άγιοι Πατέρες, σας δίνω μία ευχή: Σας εύχομαι να είναι η συνείδηση σας τόσο καθαρή όσο η δική μου και να είστε τόσο ηθικοί όσο είμαι εγώ". Πάντως ο "Τελευταίος Πειρασμός" καταγράφηκε στον κατάλογο των Απαγορευμένων βιβλίων της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Το 1927 ένα από τα μεγαλύτερα έργα του είναι η "Ασκητική" όπου προβάλλονται οι μεταφυσικές ιδέες του. Το 1954 δημοσιεύθηκε ο ύμνος για τη ζωή " Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά" ένα βιβλίο το οποίο στη Γαλλία βραβεύτηκε ως το καλύτερο ξενόγλωσσο της χρονιάς ενώ το 1955 εκδίδεται ο "Τελευταίος Πειρασμός". "Ο Χριστός ξανασταυρώνεται" αναπαριστά ένα κομμάτι της Ελληνικής και Κρητικής ιστορίας. Ως δημοσιογράφος ταξίδεψε σχεδόν παντού. Από την Ευρώπη μέχρι και την Ασία. Γερμανία, Γαλλία, Κίνα, Ισπανία, Ιταλία, Ρωσία. Καταφέρνει να πάρει συνεντεύξεις από το Μουσολίνι, τον Φράνκο, τον Ριβέρα κ.α. Προσβεβλημένος από λευχαιμία και στις 26 Φεβρουαρίου 1957 πέθανε στο Φράιμπουργκ της Γερμανίας σε ηλικία 74 ετών.

Έχει κατηγορηθεί από πολλούς ως κομμουνιστής, άθεος, μισογύνης και θρησκόληπτος. Δεν πήρε το Νόμπελ Λογοτεχνίας επειδή η χώρα του δεν τον στήριξε. Και όλα αυτά γιατί ήταν ένα ανήσυχο πνεύμα, που αναζητούσε την αλήθεια και έψαχνε να βρει το Θεό. Σήμερα ο Καζαντζάκης είναι ο σπουδαιότερος και ο πιο πολυδιαβασμένος Έλληνας μυθιστοριογράφος και αυτή είναι η απάντηση σ’ αυτούς που τον αμφισβητούν ακόμα.


Επιθυμητή Λίστα

Η Λίστα σας είναι άδεια

Χάρτες

Χάρτης καταλυμάτων
Χάρτης με καταλύματα από όλη την Κρήτη. Ξεχωρίστε το ξενοδοχείο, τη βίλλα ή το δωμάτιο που σας εξυπηρετεί καλύτερα