Η Νυφίτσα

Νυφίτσα
Νυφίτσα

Είναι το μικρότερο σαρκοφάγο αρπακτικό όχι μόνο της χώρας μας αλλά και της Ευρώπης και ανήκει στην οικογένεια των ικτιδιδών. Έχει μήκος 15-25 cm, ύψος 4-5 cm, ουρά 4-6 cm και βάρος 50-170 gr. Από χρωματικής πλευράς είναι κοκκινοκαφετί και ασπριδερό στην κοιλιά. Τρώει ποντίκια, ερπετά, λαγούς και κοτόπουλα. Επίσης, τρώει καρπούς και ρίζες.

Το σώμα τους είναι κυλινδρικό και λεπτό και το κεφάλι του μικρό και στενόμακρο. Τα μάτια του είναι μικρά κυκλικά, ο λαιμός του μακρύς και τα δάκτυλά του έχουν ισχυρά νύχια. Έχει πυκνό και μαλακό τρίχωμα. Το χρώμα του στο πάνω μέρος είναι ανοικτό ή σκούρο καφέ, ενώ στο κάτω λευκό. Η διαχωριστική γραμμή μεταξύ των δύο αυτών χρωματισμών είναι ακανόνιστη. Έχει μια μικρή καφέ κηλίδα στην άκρη του στόματος. Τα πόδια και τα πέλματα είναι καφέ ή ανάμικτα με άσπρο. Σε ορισμένες περιοχές της Κ. και Β. Ευρώπης, όπως και στη Κρήτη, ζει μία φυλή που δεν έχει καφέ κηλίδα πίσω από το στόμα, η διαχωριστική γραμμή μεταξύ των δύο χρωμάτων στα πλάγια είναι ευθεία, ενώ το κάτω μέρος των ποδιών είναι άσπρο. Γεννά κάθε άνοιξη 4-6 μικρά και τα θηλάζει μέχρι να μεγαλώσουν.

Έχει αναφερθεί ότι οι αρχαίο Έλληνες και οι Ρωμαίοι την εξημέρωναν όπως τη γάτα για κυνηγά ποντίκια. Στην Κρήτη συναντάμε νυφίτσες σε βράχους και θαμνότοπους στο φαράγγι της Σαμαριάς, στον Ψηλορείτη και, γενικά, σε παρθένα μέρη. Έχει αναφερθεί ότι η νυφίτσα της Κρήτης έχει μια ιδιαιτερότητα ως προς το χρώμα της, είναι σκούρο καστανό με ανοιχτόχρωμη κοιλιά. Επιστήμονες μελετητές παρατήρησαν ότι συχνά χρησιμοποιεί τις φωλιές των ποντικών για να φέρει στον κόσμο τα μικρά της.


Επιθυμητή Λίστα

Η Λίστα σας είναι άδεια

Χάρτες

Χάρτης καταλυμάτων
Χάρτης με καταλύματα από όλη την Κρήτη. Ξεχωρίστε το ξενοδοχείο, τη βίλλα ή το δωμάτιο που σας εξυπηρετεί καλύτερα