Μυρτιά (Μyrtus communis)

Η συλλογή των καρπών της μυρτιάς γίνεται το Φθινόπωρο και Χειμώνα, όταν αυτοί είναι πια ώριμοι. Η μυρτιά είναι ένας θάμνος με πάρα πολλά κλαδάκια, ένα δενδρύλλιο θα λέγαμε αλλιώς που φτάνει σε ύψος το ένα με ενάμισι μέτρο. Τα φύλλα της μυρτιάς είναι ωοειδή στο σχήμα ή λογχοειδή, είναι λεία και χρώματος σκούρου πράσινου και είναι και έντονα γυαλιστερά.

Τα άνθη της μυρτιάς είναι μονήρη, με πολύ όμορφη μυρωδιά, κάτασπρα, που βγαίνουν στις μασχάλες από τα φύλλα και έχουν πέντε σέπαλα, πέντε άσπρα πέταλα ενώ έχουν και πολλούς στήμονες. Οι καρποί της μυρτιάς είναι μικροί, ράγες, στρογγυλού σχήματος, είτε άσπρου είτε μαύρου χρώματος ενώ υπάρχουν και οι λεγόμενοι κυανομέλανοι. Είναι φυτό που φυτρώνει στις παραμεσόγειες περιοχές και όχι αποκλειστικά στην Κρήτη.

Η μυρτιά αποτελούσε ιερό φυτό από την αρχαιότητα ενώ συνδέθηκε με αρκετές από τις θεότητες και πάρα πολύ έντονα με τη θεά του Έρωτα, δηλαδή με τη θεά Αφροδίτη. Η πανέμορφη αυτή θεά λέγεται στη μυθολογία ότι γεννήθηκε από τον αφρό των κυμάτων, όπου είχε πέσει το σπέρμα του πατέρα της Κρόνου, και αναδύθηκε στην Πάφο της Κύπρου. Λέγεται επίσης πως η Αφροδίτη βγήκε από την θάλασσα και έτρεξε να κρυφτεί πίσω από τις μυρτιές. Από τότε και έπειτα, η μυρτιά έγινε το ιερό φυτό της θεάς.

Οι μύθοι του αρχαίου κόσμου που συνδέονται με τη μυρτιά είναι πάρα πολλοί. Λέγεται επίσης πως η Αθηνά μεταμόρφωσε την φίλη της την Μυρσίνη που ψυχορραγούσε και της έδωσε τη μορφή του θάμνου της μυρτιάς. Οι αρχαίοι στεφανώνονταν πολλές φορές με μυρτιές. Και ακόμη περίφημα και εξαιρετικά κοσμήματα φτιάχτηκαν σε σχήμα φύλλων και καρπών μυρτιάς από γνωστούς κοσμηματοποιούς της αρχαιότητας.


Επιθυμητή Λίστα

Η Λίστα σας είναι άδεια

Χάρτες

Χάρτης καταλυμάτων
Χάρτης με καταλύματα από όλη την Κρήτη. Ξεχωρίστε το ξενοδοχείο, τη βίλλα ή το δωμάτιο που σας εξυπηρετεί καλύτερα