Μανδραγόρας (Mandragora officinalis)

Το γένος του μανδραγόρα περιλαμβάνει φυτά πολυετή και ενδημικά. Το πιο γνωστό είδος το οποίο και συναντάμε είναι το είδος Mandragora officinalis. Ο μανδραγόρας έχει μια μακριά και καφέ χρώματος ρίζα που μοιάζει με παντζάρι η οποία μπορεί να φτάσει σε βάθος έως και ενός μέτρου. Η ρίζα είναι μερικές φορές μονή και άλλες φορές χωρίζεται σε δύο ή ακόμα και σε τρεις βραχίονες. Η ρίζα του μανδραγόρα θυμίζει ανθρώπινη μορφή ενώ οι θρυλικές ιδιότητες του φυτού αυτού φτάνουν μέχρι την σφαίρα του μύθου δεδομένου ότι εικάζεται πως προκαλούσε κατάσταση ύπνου παρόμοια με κώμα και από εκεί έχουμε και την αρχαία Ελληνική φράση που λέει "υπό μανδραγόρα καθεύδειν".

Στο σημείο ακριβώς που βρίσκεται η κορυφή της ρίζας του μανδραγόρα εμφανίζονται μερικά σκούρα φύλλα χρώματος πράσινου που στην αρχή είναι όρθια αλλά σαν φτάσουν στο κανονικό μέγεθος φτάνουν τα 30 εκατοστά στο μήκος και τα 10 εκατοστά σε πλάτος, ενώ απλώνονται προς τα έξω και έχουν κατεύθυνση προς τα κάτω. Τα φύλλα του μανδραγόρα είναι μυτερά στις άκρες τους και χαρακτηρίζονται από μια δυσάρεστη οσμή. Μέσα από το φύλλωμα του μανδραγόρα ξεπετάγονται τα άνθη του. Το κάθε ένα από τα άνθη τοποθετείται σε ξεχωριστό μίσχο που έχει μέγεθος 8 με 10 εκατοστά περίπου.

Τα άνθη αυτά θυμίζουν λίγο ως προς το σχήμα και το μέγεθός τους τα άνθη της πρίμουλας αλλά έχουν υπόλευκο χρώμα ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που τα βλέπουμε και σε μοβ παραλλαγές. Τα άνθη του μανδραγόρα παράγουν ένα σφαιρικό λείο καρπό που μοιάζει με ένα μικρό μήλο το οποίο παίρνει ένα κιτρινωπό χρώμα σαν ωριμάσει. Η σάρκα του καρπού είναι γεμάτη και διαθέτει ένα έντονο άρωμα που θυμίζει το άρωμα του μήλου.

Ο μανδραγόρας έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε μανδραγορίνη, που είναι ένα δυνατό ναρκωτικό και υπνωτικό. Δεδομένης αυτής της ιδιότητας του μανδραγόρα γίνεται ευνόητο να καταλάβουμε γιατί αποδίδονται στο συγκεκριμένο φυτό αφροδισιακές ιδιότητες όπως επίσης ο κίνδυνος να προκαλέσει την τρέλα ή ακόμη και το θάνατο. Ο μανδραγόρας αποτελεί επίσης εμετικό και επιπλέον και καθαρτικό, προξενώντας συστολές στην περιοχή του στομάχου. Ίσως αυτός να είναι ο λόγος που αρχικά είχε συνδεθεί και με την τεκνοποιία. Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να αναφέρουμε και να τονίσουμε ότι η απευθείας λήψη της ρίζας του μανδραγόρα δεν συνιστάται. Τα αποτελέσματα που μπορεί να φέρει η χρήση του μανδραγόρα είναι εξαιρετικά απρόβλεπτα και σίγουρα πολύ τοξικά.


Επιθυμητή Λίστα

Η Λίστα σας είναι άδεια

Χάρτες

Χάρτης καταλυμάτων
Χάρτης με καταλύματα από όλη την Κρήτη. Ξεχωρίστε το ξενοδοχείο, τη βίλλα ή το δωμάτιο που σας εξυπηρετεί καλύτερα