Το Κουνούπι

Κουνούπι
Κουνούπι

Είναι δίπτερο έντομο και ανήκει στην οικογένεια των Κουνουπιδών και στην κατηγορία Νηματοκέρων. Είναι νυχτόβια ωότοκα και τα αυγά τους εκκολάπτονται σε μια εβδομάδα. Έχουν αποτελέσει φορείς διαφόρων ασθενειών και, κυρίως, της ελονοσίας. Τα κουνούπια που μεταδίδουν ελονοσία ονομάζονται ανωφελή.

Έχουν μήκος γύρω στα 3-4 χιλιοστά και τα μάτια τους είναι σύνθετα. Έχουν σώμα μακρύ και λεπτό και καλύπτονται με λέπια και τα μακριά τους πόδια τους επιτρέπουν μόνο να στηρίζονται. Έχουν, επίσης, μεμβρανώδη φτερά και χαρακτηριστικό του εντόμου αυτού είναι μια επιμήκης προβοσκίδα, η οποία βγαίνει από τη στοματική κοιλότητα. Τα αρσενικά έχουν μεγάλες κεραίες. Η προβοσκίδα των θηλυκών μπορεί να τρυπά το αίμα και να απορροφά αίμα. Τρυπά με 6 καρφίτσες που έχει στο στόμα του. Το τσίμπημα είναι λίγο επώδυνο, διότι παράγει ένα αντιπηκτικό σάλιο προκειμένου να μεγιστοποιήσει τη ρευστότητα του αίματος και να καθυστερήσει την επούλωση της πληγής. Τα αρσενικά στερούνται τη δυνατότητα αυτή και τρέφονται, κυρίως, με φυτικές ουσίες.

Εφόσον το θηλυκό απομυζήσει την απαραίτητη κατά αυτό ποσότητα αίματος, τότε ωριμάζουν τα αυγά του. Μετά τη γέννα τα τοποθετεί σε επιφάνεια λίμνης. Στη συνέχεια εκκολάπτονται σε προνύμφες, οι οποίες διατρέφονται με οργανικά κατάλοιπα. Κάποιες προνύμφες διατρέφονται με άλλα κουνούπια ή μικρά έντομα και όλες, ανεξαιρέτως, διαθέτουν δύο αναπνευστικά συστήματα που βοηθούν να αναπνέουν και πάνω και κάτω από το νερό.

Η κίνηση, η σωματική θερμότητα, το διοξείδιο του άνθρακα που εκπνέεται κατά την αναπνοή είναι παράγοντες προσέλκυσης των κουνουπιών. Ο χαρακτηριστικός ήχος του σφυρίγματος είναι αποτέλεσμα συγχρονισμένου φτερουγίσματος και, λόγω του ότι δεν παρουσιάζουν καμιά αντίσταση στον άνεμο, μπορούν να μεταφέρονται πολύ μακριά χωρίς σημαντική κόπωση.

Τα κουνούπια ταλανίζουν πολλές φορές τη ζωή αρκετών ανθρώπων. Για το λόγο αυτό ο άνθρωπος καταφεύγει σε διάφορα μέσα αντιμετώπισής τους. Ένα από αυτά η αποξήρανση των ελών. Στην Κρήτη το συναντάμε σε παράκτιες και παραποτάμιες περιοχές.


Επιθυμητή Λίστα

Η Λίστα σας είναι άδεια

Χάρτες

Χάρτης καταλυμάτων
Χάρτης με καταλύματα από όλη την Κρήτη. Ξεχωρίστε το ξενοδοχείο, τη βίλλα ή το δωμάτιο που σας εξυπηρετεί καλύτερα