Η Χελώνα

Χελώνα
Χελώνα

Ανήκει στην οικογένεια των ερπετών. Στη ράχη έχει ένα γερό προστατευτικό όστρακο και την κοιλιά της καλύπτουν σκληρές πλάκες. Από τη θωράκιση αυτή προβάλλουν μόνο το κεφάλι και τα πόδια και μπορεί, όταν νιώσει ότι απειλείται να κρυφτεί όλη εκεί. Άλλες είναι φυτοφάγες, άλλες είναι παμφάγες και άλλες σαρκοφάγες. Πολλαπλασιάζονται με αυγά και ζουν σε παραποτάμιες περιοχές της Κρήτης, καθώς και σε γλυκά ή αλμυρά νερά. Είναι ζώα μακρόβια και μπορεί να φτάσουν και τα 150 χρόνια ζωής.

Σε αναλογία με τον τόπο και τον τρόπο ζωής τους οι χελώνες διακρίνονται σε τρία είδη, τις χερσαίες, τις αμφίβιες και τις θαλάσσιες.

Οι χερσαίες χελώνες συναντώνται στις υπαίθρους της Κρήτης και είναι φυτοφάγα ζώα. Ζευγαρώνουν το καλοκαίρι και γεννούν από 2-12 αυγά πολλές εβδομάδες μετά. Μετά τη γέννα τα θάβουν για να τα προφυλάξουν και κατόπιν παύουν να ασχολούνται.

Οι δε αμφίβιες ζουν σε παραποτάμιες περιοχές της Κρήτης και μπαίνουν στο νερό μόνο για να καθαριστούν και να αναζητήσουν την τροφή τους. Κατόπιν μελετών οι ερπετολόγοι τις διαχωρίζουν σε κρυπτόδειρες και πλευρόδειρες. Ο θώρακας τους είναι πεπιεσμένος και τα δάχτυλά τους ενωμένα για να μπορούν να κολυμπούν.

Αξιοσημείωτη είναι, όμως, στην Κρήτη η παρουσία θαλάσσιων χελωνών, κάποιες από τις οποίες φιλοξενούνται και στο νεοϊδρυθέν ενυδρείο του Ηρακλείου.

Ανήκουν στην οικογένεια των χελωνιδών και τα άκρα τους είναι σαν πτερύγια ακριβώς για να μπορούν να κολυμπούν. Η δερματοχελώνα είναι η μεγαλύτερη από τις θαλάσσιες χελώνες της Κρήτης και το μήκος της φτάνει τα 2,50 μέτρα, ενώ το βάρος της φτάνει τα 500 κιλά.

caretta-caretta
caretta-caretta

Τις παραλίες της Κρήτης χρησιμοποιεί για να γεννήσει η caretta-caretta. Είναι μια μετρίου μεγέθους χελώνα με μήκος 120 εκατοστά και με βάρος γύρω στα 100 κιλά. Το στόμα της θυμίζει έντονα ράμφος παπαγάλου, καθώς τρέφεται με αρθρόποδα και πρέπει να σπάει τα κελύφη τους. Παρατηρείται ότι κάποιες από τις ελληνικές παραλίες που προτιμούν είναι οι βόρειες παραλίες της Κρήτης. Θάβουν στην άμμο γύρω στα 120 αυγά. Η γέννα των αυγών της κρατά περίπου μια ώρα. Τη διαδικασία αυτή θα την επαναλάβει μετά από 15 ημέρες στην ίδια παραλία και τρίτη και τέταρτη φορά μέσα στο καλοκαίρι. Τα αυγά της εκκολάπτονται μετά από 60 μέρες και κατευθύνονται ενστικτωδώς στη θάλασσα. Από την ακτή τα θαλάσσια ρεύματα τα μεταφέρουν στο ανοικτό πέλαγος.

Ένα άλλο είδος χελώνας που συναντάμε στην Κρήτη είναι η ποταμοχελώνα. Τη συναντάμε σε περιοχές με γλυκό ή υφάλμυρο νερό. Έχει επιδείξει δειλία κατά τη μελέτη της καθώς χάνεται με ένα γδούπο στο νερό. Η θέρμη της Κρήτης τις καθιστά ενεργές καθόλη της διάρκεια του έτους, μπορούν όμως σε περιόδους ξηρασίας να θαφτούν κάτω από την άμμο. Κατόπιν κοιμούνται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Ένα άλλο είδος που, παρά το ότι δεν είναι εγγενές στην Κρήτη, παρατηρείται όλο και συχνότερα είναι η κρασπαδωτή χελώνα. Μελετητές έχουν οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι δραπέτευσαν ως κατοικίδια.


Επιθυμητή Λίστα

Η Λίστα σας είναι άδεια

Χάρτες

Χάρτης καταλυμάτων
Χάρτης με καταλύματα από όλη την Κρήτη. Ξεχωρίστε το ξενοδοχείο, τη βίλλα ή το δωμάτιο που σας εξυπηρετεί καλύτερα