Ο Γρύλλος, «Τροξαλίδα»

Γρύλλος
Γρύλλος

Είναι ορθόπτερο έντομο πηδητικό. Ανήκει στην οικογένεια των Γρυλλιδών και μοιάζει με μικρή ακρίδα. Ζει στη Δ. Ασία, τη Ν. Ευρώπη και τη Β. Αφρική. Ο κατοικίδιος έχει χρώμα μελί. Τον συναντάμε σε όλα τα μέρη της Κρήτης. Αρέσκεται σε ζεστό περιβάλλον. Είναι ένα νυκτόβιο έντομο. Τη διατροφή του αποτελούν δημητριακά και υπολείμματα τροφής των ανθρώπων. Διαθέτει κεραίες και ο αρσενικός γρύλλος παράγει έναν φλύαρο, ενοχλητικό ήχο. Έχουν καταγραφεί γύρω στα 900 είδη γρύλλων. Πολλαπλασιάζεται με αυγά. Έχει τρία ζεύγη πόδια από τα οποία τα πίσω είναι μεγάλα και πολύ δυνατά και εκτοξεύουν το έντομο σε μεγάλη απόσταση, γεγονός το οποίο διασφαλίζει και την επιβίωσή του.

Οι ήχοι των γρύλλων καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό από τη θερμοκρασία. Οι αιτίες παραγωγής των ήχων αυτών ποικίλουν. Τους παράγουν είτε για να προσελκύσουν κάποιο θηλυκό, είτε για να δηλώσουν ενόχληση από το περιβάλλον τους. Συχνά δείχνει διάθεση μονομαχίας ανάμεσα σε δύο αρσενικά.

Είναι παμφάγα έντομα και τη διατροφή τους αποτελούν οργανικές ουσίες και μύκητες. Έχει αναφερθεί και κανιβαλισμός σε περιπτώσεις που δεν έβρισκαν άλλη πηγή τροφής. Παρατηρήθηκαν να καταναλώνουν νεκρούς του είδους τους. Από τον ήχο καταφαίνεται αν δύο γρύλλοι ανήκουν στο ίδιο είδος. Το τέλος του καλοκαιριού είναι η εποχή του ζευγαρώματος για τους γρύλλους, γεννούν αυγά, τα οποία εκκολάπτονται την άνοιξη. Η φύση έχει εφοδιάσει τα θηλυκά με ωοαποθέτη για το σκοπό αυτό.

Εχθροί των γρύλλων είναι μικρά σαρκοφάγα ζώα, όπως χελώνες, σαλαμάνδρες, σαύρες και αράχνες.


Επιθυμητή Λίστα

Η Λίστα σας είναι άδεια

Χάρτες

Χάρτης καταλυμάτων
Χάρτης με καταλύματα από όλη την Κρήτη. Ξεχωρίστε το ξενοδοχείο, τη βίλλα ή το δωμάτιο που σας εξυπηρετεί καλύτερα