Γραμβούσα

Το νησί της Γραμβούσας με την αγνή και εντυπωσιακή του εικόνα και τα γαλαζοπράσινα νερά που το περιβάλλουν προσελκύει κάθε χρόνο τουρίστες όχι μόνο για το παρθένο πανέμορφο τοπίο του αλλά επίσης και για τη μακραίωνη ιστορία του, γεγονός που κεντρίζει την περιέργεια στον επισκέπτη κυρίως λόγω του κάστρου που βρίσκεται στην κορυφή του νησιού.

Το κάστρο της Γραμβούσας
Το κάστρο της Γραμβούσας

Το κάστρο της Γραμβούσας χτίστηκε το 1579 από τους Ενετούς που κυρίευσαν την Κρήτη. η άρτια οργάνωση των Ενετών σε συνδυασμό με τη πλεονεκτική και στρατηγική του θέση από την οποία βοηθούσε στον έλεγχο του καναλιού μεταξύ της Κρήτης και των Αντικυθήρων, έκαναν το κάστρο αυτό ένα εξαιρετικό φρούριο.

Έτσι μπορούσαν να εμποδίζουν με αυτό τον τρόπο κάθε πιθανή επιδρομή πειρατών δεδομένου του ότι μπορεί να προσεγγιστεί μονάχα από τη μια του πλευρά, καθώς στις άλλες τρεις πλευρές του κάστρου υψώνονται απότομοι βράχοι.

Ταυτόχρονα το σημείο αυτό μπορούσε να αποτελέσει και εφεδρικό λιμάνι σε περίπτωση ξαφνικής θύελλας που θα ξεσπούσε. Λόγω του Ενετικού κάστρου η Γραμβούσα είναι γνωστή και ως νησί των πειρατών. το κάστρο στην ήμερη Γραμβούσα είχε σημαντική αντίσταση κατά των Τούρκων στο παρελθόν. Χρησιμοποιήθηκε από τους Έλληνες, σαν βάση για επιδρομές στη υποδουλωμένη Κρήτη.

Προτείνουμε να επισκεφθείτε το κάστρο της Γραμβούσας αν βρίσκεστε εκεί κοντά, μην χάσετε αυτή την ευκαιρία! Αξίζει να επισκεφθεί κανείς το κάστρο και να πάρει μια γεύση από το ένδοξο παρελθόν του! Μπορείτε να πάτε εκεί με μηχανή ή αυτοκίνητο αν ακολουθήσετε τον χωματόδρομο από την Κίσσαμο.

Γραμβούσα
Γραμβούσα

Στη Γραμβούσα έχει ήδη ολοκληρωθεί μια υποδομή ούτως ώστε να είναι δυνατή η επίσκεψη στο χώρο. Έχουν δημιουργηθεί οι απαραίτητες συνθήκες για την επισκεψιμότητα όπως τουαλέτες, αναψυκτήριο, σπίτι για τον φύλακα, και ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις με φωτοβολταΐκά στοιχεία. Στα αριστερά βλέπουμε την είσοδο στο κάστρο της Γραμβούσας και το φτερωτό λιοντάρι.


Επιθυμητή Λίστα

Η Λίστα σας είναι άδεια

Μαθαίνοντας το Νομό Χανίων

Ιστορικά στοιχεία νομού Χανίων

Αρχαιολογικοί χώροι - Μνημεία στο νομό Χανίων

Παραλίες στο νομό Χανίων

Που θα μείνω στα Χανιά;

Καταλυμάτα Χανίων

Πληροφορίες Νομού Χανίων

Εκδρομές-Διαδρομές-Αξιοθέατα
Αξιοθέατα στο νομό Ρεθύμνου. Διαδρομές μέσα από μαγευτικά αξιοθέατα που πρέπει να κάνει κάποιος όταν επισκευθεί την Κρήτη.

Χάρτες

Χάρτης καταλυμάτων
Χάρτης με καταλύματα από όλη την Κρήτη. Ξεχωρίστε το ξενοδοχείο, τη βίλλα ή το δωμάτιο που σας εξυπηρετεί καλύτερα