Φρούριο του ΦιρκάΦρούριο του Φιρκά
Φρούριο του Φιρκά

Στη βορειοδυτική πλευρά στην είσοδο του λιμανιού της πόλης των Χανίων, οι Βενετοί κατασκεύασαν το Revellino del Porto, ένα οχυρωματικό έργο ικανό να αποτρέψει κάθε πιθανό εχθρικό κίνδυνο για το λιμάνι. Είναι το φρούριο "Φιρκάς" (η λέξη σημαίνει στρατιωτική μονάδα). Το φρούριο διατηρεί το τουρκικό όνομα Φιρκά. Η κατασκευή του ξεκίνησε περίπου στα μέσα του 16ου αιώνα και ολοκληρώθηκε μερικά χρόνια πριν από την πτώση της πόλης των Χανίων στους Τούρκους το 1645.

Μια αλυσίδα από το Φιρκά μέχρι τη βάση του φάρου έκλεινε το λιμάνι σε περίπτωση πολιορκίας. Στο φρούριο βρισκόταν η έδρα του Στρατιωτικού Διοικητή της πόλης των Χανίων. Εσωτερικά ο χώρος ήταν διαμορφωμένος σε στρατώνες και αποθήκες του πολεμικού υλικού. Τα κτίρια της δυτικής πτέρυγας είναι διαμορφωμένα σε δύο ορόφους με θολοσκέπαστα δωμάτια.

Σε θύρωμα του α’ ορόφου υπάρχει και η επιγραφή «ALOYSIUS BRAGADEUS PROVISOR CYDONIAE. M.DCXX». Στο μέσο περίπου της αυλής υπάρχει μία μεγάλη δεξαμενή που συγκέντρωνε τα νερά από τις στέγες. Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας και μέχρι σχετικά πρόσφατα, ο Φιρκάς χρησιμοποιήθηκε ως στρατώνας και αλλά και ως φυλακή.

Το φρούριο Φιρκάς είναι στενά δεμένο με την ιστορία των Χανίων. Εκεί, στο γωνιακό πυργίσκο, στη σκοπιά του φρουρίου, υψώθηκε για πρώτη φορά η σημαία της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα την 1η Δεκεμβρίου του 1913, σε επίσημη τελετή. Σήμερα το φρούριο Φιρκάς, στεγάζει το Ναυτικό Μουσείο Χανίων και θερινό θέατρο.


Επιθυμητή Λίστα

Η Λίστα σας είναι άδεια

Χάρτες

Χάρτης καταλυμάτων
Χάρτης με καταλύματα από όλη την Κρήτη. Ξεχωρίστε το ξενοδοχείο, τη βίλλα ή το δωμάτιο που σας εξυπηρετεί καλύτερα