Η Φώκια

Φώκια
Φώκια

Ανήκει στην οικογένεια των Φωκιδών και είναι ζώο σαρκοφάγο, έχει μουστάκια, 34 δόντια και είναι θηλαστικό. Είναι φτερυγιόποδο και έχει 5 πλατιά δάχτυλα. Το χρώμα της είναι κιτρινοκαφέ. Η θηλυκή γεννά 2 μικρά και τα θηλάζει 2 μήνες. Στην παραλία του Βουβά Σφακίων έχουν φωλιές και γεννούν και, για το λόγο αυτό, έχει δοθεί στην παραλία το τοπωνύμιο «Φώκιες». Γεννά κάθε δύο φορές το χρόνο και έχει μήκος μέχρι και 3 μέτρα. Παρά τη φθορά που προκαλεί στα αλιεύματα, είναι προστατευόμενο είδος.

Η μεσογειακή φώκια Μοναχός είναι ένα από τα πιο απειλούμενα είδη του πλανήτη. Η Monachus -monachus σύμφωνα με το λατινικό της όνομα, συγκαταλέγεται στα 3 είδη θαλάσσιας φώκιας. Εμφανίστηκε κάποτε στην Μεσόγειο θάλασσα και τον Ατλαντικό, ενώ τα άλλα δύο είδη στον Ειρηνικό και την Καραϊβική. Αντιπροσωπεύουν το μοναδικό είδος φώκιας στις θερμές θάλασσες.

Η παρουσία της μεσογειακής φώκιας έδωσε όνομα σε δυο αρχαίες ελληνικές πόλεις, τη Φώκαια της Αττικής και την αποικία της στην Μικρά Ασία με το ίδιο όνομα. Έχει διαπιστωθεί ότι μέχρι το 15ο αιώνα θηρεύονταν συστηματικά, καθώς ο πληθυσμός τους ήταν μεγάλος. Σήμερα ο πληθυσμός του είδους ανέρχεται σε 500 άτομα.

Οι θαλάσσιες φώκιες αγωνίζονται να συνεχίσουν να υπάρχουν στις αρχαίες θάλασσες που έζησαν τόσες χιλιάδες χρόνια τώρα. Δυστυχώς η κατάσταση των θαλασσών αυτών έχει αλλάξει: μόλυνση, πλαστικά, υπερεντατική αλιεία και ψαράδες που σκοτώνουν τις φώκιες γιατί θεωρούν ότι τους "κλέβουν" τα ψάρια από τα δίχτυα. Με σκοπό την προστασία της θαλάσσιας φώκιας έχει ιδρυθεί στην Ελλάδα η οργάνωση: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΦΩΚΙΑΣ (Mom). Η Mom, είναι μια ανιδιοτελής, μη κυβερνητική οργάνωση, που ξεκίνησε τις δραστηριότητές της το 1988 από μια ομάδα βιολόγων κι ερευνητών του τμήματος Οικολογίας και Ζωολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σύντομα συμμετείχαν στις προσπάθειές τους ευαισθητοποιημένοι πολίτες, οι οποίοι επέδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την κατάσταση και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Η οργάνωση αυτή στοχεύει στη μελέτη της μεσογειακής φώκιας και την κατανόηση της βιολογίας, της οικολογίας και συμπεριφοράς της, καθώς και την προστασία της μέσα από καθόλα νόμιμες διαδικασίες, συμπεριλαμβανόμενης και της αφύπνισης του κοινού.

Το πρώτο πάρκο που ιδρύθηκε στην Ελλάδα με σκοπό την προστασία της θαλάσσιας φώκιας είναι το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο της Αλοννήσου στις Βόρειες Σποράδες. Στοχεύει κυρίως στην προστασία της φυσικής κατοικίας της φώκιας. Μια αξιόλογη δραστηριότητα είναι η διοργάνωση οικο-τουριστικών εξορμήσεων στις Σποράδες και σε άλλα μέρη της Ελλάδας.

Η οργάνωση έχει ιδρύσει το Κέντρο Περίθαλψης και Επανένταξης ασθενών ή εγκαταλελειμμένων θαλασσίων φωκιών. Η λειτουργία του ξεκίνησε το 1990 με την ευεργετική χορηγία μιας κινητής μονάδας εντατικής θεραπείας από το Seal Rehabilitation and Research Center του Pieterburen στην Ολλανδία. Χτίστηκε στη Στενή Βάλα Αλοννήσου κι έχει διασώσει και περιθάλψει αρκετές ορφανές μικρές φώκιες.

Στην Κρήτη ο πληθυσμός είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος για τη διάσωση της μεσογειακής φώκιας, καθώς τη συναντάμε σε απομονωμένες παραλίες.


Επιθυμητή Λίστα

Η Λίστα σας είναι άδεια

Χάρτες

Χάρτης καταλυμάτων
Χάρτης με καταλύματα από όλη την Κρήτη. Ξεχωρίστε το ξενοδοχείο, τη βίλλα ή το δωμάτιο που σας εξυπηρετεί καλύτερα