Το Φίδι

Φίδι
Φίδι

Ανήκει στην οικογένεια των ερπετών. Το μήκος του σώματός του είναι μεγάλο και η σπονδυλική του στήλη μπορεί να φτάσει μέχρι και 500 σπονδύλους. Το σώμα του καλύπτεται από φωλίδες και συχνά αλλάζει δέρμα. Στην Κρήτη τα φίδια έχουν μήκος από 30 εκατοστά μέχρι 1 μέτρο. Χαρακτηριστική στα φίδια είναι η ελαστικότητα του συνδέσμου της πάνω σιαγόνας με την κάτω για την κατάποση του θύματος. Τα φίδια της Κρήτης είναι ωοτόκα και γεννούν 2-200 αυγά τα οποία επωάζει η θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Τα συναντάμε στην ξηρά, σε παραποτάμιες περιοχές και στη θάλασσα. Η γλώσσα τους είναι διχαλωτή για να συλλαμβάνει τα έντομα Τρέφεται με μικρά ζώα, πουλιά, αβγά ή έντομα.

Υπάρχουν πολλά είδη φιδιών και, ευτυχώς, λίγα μόνο είναι δηλητηριώδη (ιοβόλα) και επικίνδυνα και για τον άνθρωπο. Τα επονομαζόμενα ιοβόλα δεν υπάρχουν στην Κρήτη. Στην Ελλάδα ζουν επτά είδη δηλητηριωδών φιδιών, από τα οποία πέντε είναι οχιές και τα υπόλοιπα δύο είναι ο Σαπίτης και το Αγιόφιδο.

Στην Ελλάδα υπάρχουν 21 είδη φιδιών, γεγονός που καθιστά τη χώρα μας την πλουσιότερη σε ποικιλία διαφορετικών ειδών στην Ευρώπη.

Από πολύ παλιά υπήρχε στον άνθρωπο μεγάλη φοβία γύρω από τα φίδια, καθώς το δηλητήριό τους ενέπνεε φόβο και το ενδεχόμενο της επίθεσης ελλόχευε πάντα. Αποτέλεσμα ο πληθυσμός τους και στην Κρήτη να μειωθεί. Όμως, τα φίδια δεν είναι επιθετικά και τα περισσότερα είναι ακίνδυνα. Τα φίδια, όπως και τα περισσότερα ζώα, φοβούνται τον άνθρωπο. Μόνο αν το φίδι νιώσει ότι απειλείται θα επιτεθεί ή αν, κατά λάθος κάποιος το πατήσει. Αλλά και πάλι υπάρχει μικρή πιθανότητα το δάγκωμα να είναι επικίνδυνο, καθώς από τα φίδια που υπάρχουν στην Κρήτη και γενικά στην Ελλάδα, μόνο οι οχιές είναι επικίνδυνες.

Αναπνέουν με πνεύμονες στερούνται, όμως, ακουστικών πόρων. Τη διατροφή τους αποτελούν ζωντανοί οργανισμοί (κυρίως πουλιά, μικρά θηλαστικά και αυγά) τους οποίους καταπίνουν ολόκληρους, αφού τους πνίξουν με τα ισχυρά τους σαγόνια ή τους προκαλέσουν ασφυξία με το σφίξιμο του κορμιού τους ή τους δηλητηριάσουν.

Η επικινδυνότητα των φιδιών άπτεται της παρουσίας ή απουσίας δηλητηριωδών αδένων που διοχετεύουν στα δόντια τους δηλητήριο μέσω σωλήνα ή αύλακα, αλλά και από τον τρόπο που είναι διατεταγμένα τα δόντια τους στη σιαγόνα τους. Συνεπώς, χωρίζονται σε:

Αγλυφα: ακίνδυνα φίδια με δόντια, χωρίς δηλητήριο, Οπισθόγλυφα: φίδια, που έχουν τα δόντια τους στη βάση των σιαγόνων και διαθέτουν δηλητήριο, είναι όμως ακίνδυνα για τον άνθρωπο και τα μεγάλα ζώα, καθώς λόγω της θέσης των δοντιών , τα δόντια δε βυθίζονται στο σώμα.

Πρωτερόγλυφα: τα φίδια αυτά διοχετεύουν δηλητήριο. Ένα από τα πιο γνωστά φίδια της Κρήτης είναι η δεντρογαλιά. Είναι ακίνδυνη για τους ανθρώπους. Όταν, όμως, είναι φοβισμένη επιτίθεται και δαγκώνει. Τη συναντάμε σε ξηρές δυσπρόσιτες περιοχές. Ένα άλλο φίδι είναι η οχιά. Θεωρείται το πιο όμορφο φίδι και έχει στην πλάτη του καφεκόκκινα σημάδια. Έχει πολλά κοινά στοιχεία με τη δεντρογαλιά και διαβιεί σε πιο υγρές περιοχές, όπως τα έλη και οι λίμνες. Τη συναντάμε και σε πιο ξηρές περιοχές της Κρήτης.

Ένας χαρακτηριστικός τύπος φιδιού της Κρήτης, δεδομένων των πολλών παράκτιων περιοχών, είναι το κυβόφιδο. Τρέφεται με ψάρια, βατράχους και φρύνους. Αναδύει μια δυσάρεστη μυρωδιά όταν απειλείται.

Το αγιόφιδο είναι το μοναδικό φίδι στην Κρήτη που έχει δηλητήριο. Θεωρείται, όμως, αβλαβές διότι οι μικροσκοπικοί κυνόδοντες δε βρίσκονται στο μπροστινό μέρος του στόματός του αλλά στο οπίσθιο. Διατρέφεται αποκλειστικά από σαύρες κατά τη νύχτα.


Επιθυμητή Λίστα

Η Λίστα σας είναι άδεια

Χάρτες

Χάρτης καταλυμάτων
Χάρτης με καταλύματα από όλη την Κρήτη. Ξεχωρίστε το ξενοδοχείο, τη βίλλα ή το δωμάτιο που σας εξυπηρετεί καλύτερα