Ελευθέριος Βενιζέλος (1864- 1936)

Ελευθέριος Βενιζέλος
Ελευθέριος Βενιζέλος
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος γεννήθηκε στις Μουρνιές Χανίων στις 23 Αυγούστου του 1864. Χωρίς καμία αμφιβολία είναι ο μεγαλύτερος Έλληνας πολιτικός του 20ου αιώνα. Έξυπνος, οραματιστής, χαρισματικός, εύγλωττος, λάτρης του διαβάσματος  και ηγέτης με διορατικότητα.
Η οικογένεια του κατέφυγε στην Ελλάδα το 1864. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο των Αθηνών και επιστέφοντας στα Χανιά το1886 άσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου. Γρήγορα όμως κατάλαβε ότι με αυτό που πραγματικά ήθελε να ασχοληθεί ήταν η πολιτική.
Μία σειρά από ριζοσπαστικές κινήσεις τον έκαναν ξεχωριστό και αγαπητό σχεδόν σε όλους τους Έλληνες. Δεν ήταν όμως λίγοι και εκείνοι οι οποίοι τον μίσησαν καθιστώντας τον υπεύθυνο για την  Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 και για άλλα πολιτικά του εγχειρήματα.
Συνέβαλε στην πολιτική και οικονομική άνοδο της Ελλάδας, τη νικηφόρα έκβαση της χώρας των Βαλκανικών πολέμων (1912- 1913) και την είσοδο της στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο στο πλευρό των συμμάχων, με αποτέλεσμα την υπογραφή της Συνθήκης των Σεβρών το 1920.
Στις βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου του 1920 ο Βενιζέλος γνωρίζει την ήττα και ξενιτεύεται στο Παρίσι. Δύο χρόνια αργότερα μετά τη Μικρασιατική καταστροφή επιστρέφει στην Ελλάδα, όπου εκλέγεται βουλευτής και πάλι, πάντα με το κόμμα των Φιλελευθέρων. Δύο είναι οι αξιοσημείωτες πολιτικές του πράξεις αυτήν την περίοδο. Η πρώτη είναι η υποχρεωτική ανταλλαγή Ελλήνων και Τούρκων και η δεύτερη είναι η υπογραφή της συνθήκης της Λωζάννης όπου καθορίζονται πλέον τα σύνορα της Ελλάδα και της Τουρκίας. Στις κορυφαίες του επιτυχίες προστίθεται και το ελληνοτουρκικό σύμφωνο φιλίας το 1930.
Μελανό σημείο στην ιστορία της πολιτικής του ήταν η απόπειρα δολοφονίας που έγινε εναντίον του και το κίνημα του Μαρτίου το 1935 δηλαδή η τελευταία προσπάθεια των Βενιζελικών να επανέλθουν στην εξουσία. Πέθανε στο Παρίσι στις 18 Μαρτίου του 1936.
Πρόκειται για μία προσωπικότητα έντονη, δυναμική, έτοιμη να συγκρουστεί ακόμα και με τους ισχυρότερους απ’ ότι εκείνος και όλα αυτά τα οποία χαρακτηρίζουν τον Ελευθέριο Βενιζέλο δεν θα μπορούσαν να αποτυπώνονται καλύτερα παρά μόνο στη φράση του Άνατολ Φρανς: « Για να επιτύχουμε μεγάλα πράγματα, δεν πρέπει παρά μόνο να δούμε, αλλά και να ονειρευτούμε, όχι μόνο να σχεδιάζουμε αλλά παράλληλα να πιστεύουμε.»    


Επιθυμητή Λίστα

Η Λίστα σας είναι άδεια

Μαθαίνοντας το Νομό Χανίων

Που θα μείνω στα Χανιά;

Καταλυμάτα Χανίων

Πληροφορίες Νομού Χανίων

Εκδρομές-Διαδρομές-Αξιοθέατα
Αξιοθέατα στο νομό Ρεθύμνου. Διαδρομές μέσα από μαγευτικά αξιοθέατα που πρέπει να κάνει κάποιος όταν επισκευθεί την Κρήτη.

Χάρτες

Χάρτης καταλυμάτων
Χάρτης με καταλύματα από όλη την Κρήτη. Ξεχωρίστε το ξενοδοχείο, τη βίλλα ή το δωμάτιο που σας εξυπηρετεί καλύτερα