Δομίνικος Θεοτοκόπουλος (El Greco) (1541- 1614)

El Greco
El Greco

O Δομίνικος Θεοτοκόπουλος είναι ένας από τους κορυφαίους Ευρωπαίους ζωγράφους της εποχής του. Γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Βενετοκρατούμενης Κρήτης το 1541 από εύπορη οικογένεια. Ήταν ο δευτερότοκος γιος του Γεωργίου Θεοτοκόπουλου. Στην αρχή ο Θεοτοκόπουλος ασχολήθηκε με την αγιογραφία, όπου στο νησί αργότερα αυτός ο τύπος της ζωγραφικής βρήκε μεγάλη ανταπόκριση.

Σε ηλικία 20 ετών φεύγει από την Κρήτη για να σπουδάσει στη Βενετία και κατάφερε να μαθητεύσει στο εργαστήριο του μεγάλου Τιτσιάνου. Από εκείνη την εποχή και αργότερα έγινε ευρύτερα γνωστός ως El Greco. Στο εργαστήριο του Τιτσιάνο ασκήθηκε στην ελαιογραφία, πλούτισε τα έργα του με περισσότερα χρώματα και διδάχθηκε την αρμονική κατανομή των μορφών στον πίνακα.

Γύρω στο 1570 εγκαταλείπει τη Βενετία και πηγαίνει στην Ρώμη υπό την προστασία του Τζούλιο Κλούβιο. Ενώ το 1575 πηγαίνει να εγκατασταθεί στην Ισπανία. Εκεί, θα ασχοληθεί πιο ουσιαστικά με το έργο του και θα φιλοτεχνήσει μερικά από τα καλύτερα έργα του.

Ο βασιλιά της Ισπανίας Φίλιππος Β’ προτείνει στον El Greco να φιλοτεχνήσει το έργο «Το μαρτύριο του Αγίου Μαυρίκιου και της θηβαϊκής λεγεώνας». Ένα από τα λαμπρότερα του έργα είναι η «Ταφή του κόμιτος Οργκάθ» το οποίο το τελειώνει γύρω στα 1587.

Ο Θεοτοκόπουλος μέσα από μία σειρά καλλιτεχνικών του έργων κατάφερε να συγκεντρώσει πολλά χρήματα ώστε να του εξασφαλίσουν μία άνετη ζωή. Ήταν πάντα φιλελεύθερος και δεν δεσμευόταν από κανόνες και όρους. Πέθανε το 1614 στην Ισπανία στο Τολέδο.


Επιθυμητή Λίστα

Η Λίστα σας είναι άδεια

Χάρτες

Χάρτης καταλυμάτων
Χάρτης με καταλύματα από όλη την Κρήτη. Ξεχωρίστε το ξενοδοχείο, τη βίλλα ή το δωμάτιο που σας εξυπηρετεί καλύτερα