Κεφάλαιο Όγδοο, Έντομα

Έντομα
Έντομα

Τα έντομα είναι πολλές χιλιάδες είδη, στην παρούσα αναφορά θα μιλήσουμε για αυτά που συναντάμε στην Κρήτη. Γενικώς είναι επιβλαβή, είναι όμως και κάποια χρήσιμα όπως η μέλισσα, ο μεταξοσκώληκας, και ο ρόλος τους στη γονιμοποίηση των φυτών.

Γενικά τα έντομα ανήκουν στην ομοταξία των Αρθρόποδων. Κολεόπτερο, υμενόπτερο, η λεπιδόπτερο. Το σώμα τους χωρίζεται σε τρία μέρη, κεφάλι, θώρακας, κοιλιά. Κάποια έχουν αδένες που παράγουν δηλητήριο, κερί, μετάξι ή οσμή. Στο κεφάλι έχουν κεραίες που χρησιμεύουν για αφή και όσφρηση. Τα μάτια τους είναι σύνθετα ή απλά. Τα σύνθετα μπορεί να είναι μέχρι 35, ενώ τα οφθαλμίδια μέχρι και χιλιάδες. Ο θώρακας χωρίζεται στον θώρακα, μεσοθώρακα και μεταθώρακα. Κάθε τμήμα έχει ένα πόδι από κάθε πλευρά. Έτσι τα έντομα ονομάζονται και εξάποδα. Άλλα έχουν τέσσερα φτερά, άλλα δύο και άλλα δεν έχουν καθόλου φτερά.

Τα φτερά των υμενόπτερων είναι μεμβρανώδη, ενώ των κολεόπτερων έχουν ένα σκληρό κάλυμμα. Η κοιλιά είναι το μεγαλύτερο τμήμα του σώματος και μπορεί να χωρίζεται σε 10 με 12 ζώνες. Σε κάποια είδη εντόμων (μέλισσες, μυρμήγκια, τερμίτες) υπάρχει αξιόλογη οργάνωση στην κοινωνία τους, στην κατανομή της εργασίας και στην αποστολή της κάθε κατηγορίας. Στην αναπαραγωγή του είδους δε συμμετέχουν οι εργάτες και οι στρατιώτες. Οι στρατιώτες είναι μόνο για άμυνα, ενώ οι εργάτες ασχολούνται με την παραγωγικότητα, με την καθαριότητα και την περιποίηση των προνυμφών και τη συντήρηση της φωλιάς.

Στην Κρήτη ζουν έντομα φυτοφάγα, σαρκοφάγα, παμφάγα, αλλά και έντομα που ζουν από το νέκταρ των λουλουδιών.

 


Επιθυμητή Λίστα

Η Λίστα σας είναι άδεια

Χάρτες

Χάρτης καταλυμάτων
Χάρτης με καταλύματα από όλη την Κρήτη. Ξεχωρίστε το ξενοδοχείο, τη βίλλα ή το δωμάτιο που σας εξυπηρετεί καλύτερα