Η Αράχνη

Αράχνη
Αράχνη

Στην Κρήτη ονομάζεται και αρογαλού. Ανήκει και αυτή στα Αρθρόποδα και στην ομοταξία των Αραχνιδών. Ζει στην εύκρατη ζώνη. Το σώμα της αποτελείται από κεφαλοθώρακα μπροστά και την κοιλιά πίσω. Μπροστά έχει 8, 6 ή 4 μάτια. Στον κεφαλοθώρακα έχει 4 ζεύγη ποδιών, σύνολο 8 πόδια σε αντίθεση με τα άλλα έντομα που έχουν 6. Στο πίσω μέρος του σώματος διαθέτει νηματογόνους αδένες, που παράγουν ένα πυκνόρρευστο και κολλώδες υγρό που, αν έλθει σε επαφή με τον αέρα, στερεοποιείται σε μεταξώδες λεπτό νήμα. Με αυτό υφαίνει τον ιστό της για να συλλαμβάνει έντομα, καθώς και το κουκούλι που βάζει τα αυγά της. Όταν θέλει να προσγειωθεί αφήνει ένα νήμα από το οποίο κρέμεται και προσγειώνεται μαλακά. Παλιά στην Κρήτη χρησιμοποιούσαν τον ιστό της αράχνης για γάζα στις πληγές.

Γεννά κατά το φθινόπωρο εκατοντάδες αυγά, τα οποία τυλίγει σε ένα κουκούλι και τα προφυλάσσει σε απόκρυφα μέρη, όπου δεν μπορούν πιθανοί θηρευτές να έχουν πρόσβαση. Τα μικρά που έρχονται στον κόσμο ξεκινούν τη ζωή τους χωρίς φροντίδα από τους γονείς τους. Η αράχνη, αν και αντιπαθείς σε πολλούς ανθρώπους, είναι ένα ωφέλιμο έντομο, διότι εξοντώνει έντομα βλαβερά για τον άνθρωπο.

Στην Κρήτη τη συναντάμε και σε αστικά κέντρα, αν και η παρουσία της είναι πιο συνήθης στην ύπαιθρο και περισσότερο σε δασώδεις εκτάσεις.


Επιθυμητή Λίστα

Η Λίστα σας είναι άδεια

Χάρτες

Χάρτης καταλυμάτων
Χάρτης με καταλύματα από όλη την Κρήτη. Ξεχωρίστε το ξενοδοχείο, τη βίλλα ή το δωμάτιο που σας εξυπηρετεί καλύτερα