Η Μάντιδα της Θεοσέβης, Το Αλογάκι της Παναγίας

 Αλογάκι της Παναγίας
Αλογάκι της Παναγίας

Το έντομο αυτό έχει επονομασθεί από τους Κρητικούς και από όλους τους Έλληνες ως αλογάκι της Παναγίας. Ανήκει στην τάξη των Μαντιδών και ζει σε Ευρασία και Αφρική. Απαντάται και στην Αμερική. Το θηλυκό φτάνει τα 7 εκατοστά και ξεπερνά το αρσενικό σε μέγεθος. Έχει χρώμα πράσινο ή και καφεκίτρινο. Το κεφάλι του είναι τριγωνικό και έχει δύο κεραίες. Ο προθώρακας είναι μακρουλός. Τα δύο μπροστινά του πόδια είναι και τα μεγαλύτερα. Το θηλυκό μετά τη γονιμοποίηση συχνά καταβροχθίζει το αρσενικό. Γεννά κατά τις αρχές του φθινοπώρου γύρω στα 200 αυγά, τα οποία εκκολάπτονται την επόμενη άνοιξη. Είναι εντομοφάγο.

Θεωρείται από τα πιο κομψά και πραγματικά εντυπωσιακά έντομα και είναι σε υψηλή θέση στην τροφική αλυσίδα των εντόμων. Υπάρχει στη Γη πριν από τα ερπετά και αν νιώσει να απειλείται επιτίθεται ακόμα και στον άνθρωπο.

Το πολύ συχνά πράσινο χρώμα προσδίδει στη μάντιδα μια εξαιρετική ικανότητα να μεταμφιέζεται και να μην ξεχωρίζει από το γύρω της περιβάλλον. Χάρη σε αυτή την ικανότητα εξασφαλίζει εύκολα την τροφή της. Όταν αρπάζει την τροφή της την ακινητοποιεί με τα δύο μπροστινά της πόδια και την καταβροχθίζει μέσα σε 2-3 λεπτά.

Αποτροπιασμό παρουσιάζει για πολλούς μελετητές η συνουσία της μάντιδας. Έχει παρατηρηθεί ότι το θηλυκό προσέρχεται διστακτικά σε συνουσία. Κάποια στιγμή, όμως, αποκόπτει το κεφάλι του αρσενικού και το τρώει, ενώ μυϊκές συσπάσεις στο σώμα του, αν και νεκρού, αρσενικού ολοκληρώνουν την γενετήσια πράξη.


Επιθυμητή Λίστα

Η Λίστα σας είναι άδεια

Χάρτες

Χάρτης καταλυμάτων
Χάρτης με καταλύματα από όλη την Κρήτη. Ξεχωρίστε το ξενοδοχείο, τη βίλλα ή το δωμάτιο που σας εξυπηρετεί καλύτερα