Η Ακρίδα

Ακρίδα
Ακρίδα

Η ακρίδα, η οποία στην Κρήτη ονομάζεται και λάφα, ανήκει στην οικογένεια των Ξιφομόρφων και Ορθοπτέρων. Το χρώμα τους είναι πράσινο ή καστανό. Ένα είδος ακρίδας συχνά μεταναστεύει κατά πολλές χιλιάδες. Ορισμένα είδη που έχουν την ιδιότητα να αλλάζουν το χρώμα τους μεταναστεύουν κατά σμήνη. Είναι ιδιαίτερα επιζήμιες στα φυτά. Το μήκος τους φτάνει από τα 3-10 εκατοστά. Έχει μακριές κεραίες και τρία ζεύγη πόδια όπου τα δύο είναι πολύ μεγάλα και δυνατά, προκειμένου να επιτύχει την εκτόξευσή της, ενίοτε σωτήρια από διάφορα αρπακτικά. Έχει, επίσης, οξεία ακοή. Στα πλάγια έχουν δύο μεγάλα σύνθετα μάτια και μασητικά όργανα με σαγόνια που μπορούν να μασούν σκληρά αντικείμενα. Η αναπνοή τους γίνεται με τραχείες. Τα αρσενικά έχουν κάποιες προεξοχές στην εσωτερική επιφάνεια των μηρών των πίσω ποδιών και με αυτές παράγουν έναν ήχο προς προσέλκυση των θηλυκών.

Ζει στην Ευρασία, τη Βόρεια Αφρική, την Αυστραλία και τη Μαδαγασκάρη. Τα πιο πολλά είδη είναι φυτοφάγα, αν και στη Νότια Ευρώπη και στην Κρήτη ζει και είδος σαρκοφάγας ακρίδας. Η θηλυκή, η οποία ξεπερνά σε μέγεθος την αρσενική, εναποθέτει 150 αυγά στο χώμα το φθινόπωρο τυλιγμένα με μεμβράνη. Η ακρίδα πεθαίνει κατόπιν. Τα αυγά εκκολάπτονται την άνοιξη.

Ένα ποσοστό ειδών των ακριδών δεν έχει καταγραφεί. Με βάση πρόσφατη μελέτη υπάρχουν πάνω από 2400 γένη των επονομαζόμενων Κοιλοφόρων και έχουν επιβεβαιωμένα καταγραφεί πάνω από 11000 είδη.

Στην Κρήτη και γενικά στην Ελλάδα, υπάρχουν τρία καταγεγραμμένα είδη ακρίδας. Το πρώτο είναι η μαροκινή ακρίδα. Είναι από τις ακρίδες που μεταναστεύουν και αλλάζει το χρώμα της σε καστανόμαυρο. Τα φτερά της γίνονται πιο δυνατά. Ένα άλλο είδος είναι η λογκούστα, μια κοινή ακρίδα. Τέλος ζει και το είδος της μάντιδος.


Επιθυμητή Λίστα

Η Λίστα σας είναι άδεια

Χάρτες

Χάρτης καταλυμάτων
Χάρτης με καταλύματα από όλη την Κρήτη. Ξεχωρίστε το ξενοδοχείο, τη βίλλα ή το δωμάτιο που σας εξυπηρετεί καλύτερα